Zašto treba piti sok od malina?

Oduvek je poznato da je osnova dobrog zdravlja pravilna i uravnotežena ishrana, posebno u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Sok od malina se sjajno uklapa u koncept svakog zdravog načina života jer jača organizam opskrbljujući ga zdravim elementima.

Najbolje iz prirode

Voće, povrće, žitarice, meso, sve to u sebi sadrži određeni nivo minerala i vitamina koji su važni za normalno funkcionisanje organizma. Maline su izuzetno bogate vitaminima, i C i B6, a takođe i magnezijumom, gvožđem i drugim sastojcima, jednako važnima za očuvanje zdravlja. Svakako, najbolje bi bilo jesti sam plod, međutim, svojstva ovoga voća zadržavaju se i u soku od malina, čak i ako su prethodno bile zaleđene. Budući da su veoma zdrave, ali i ukusne, a pritom kratkog veka – sezonsko voće, vrlo su popularne i tražene na tržištu, te im otuda ni cena nije niska.

Način konzumacije

Kako bismo uneli u svoje telo sve važne i zdrave sastojke ovog crvenog voća, možemo ih jesti sirove, u vidu džema ili slatka ili napraviti sok. One su takođe vrlo često sastavni deo mnogih recepata za kolače, pite i torte, omiljene su i za ukrašavanje poslastica, a zbog lepog i istovremeno pomalo oštrog ukusa često se nalaze i u industrijskim slatkišima. Ipak, sok od malina mnogima je omiljen način konzumacije ovog divnog voća.

Preventiva i (iz)lečenje

Sokom od malina organizam snabdevamo mnogobrojnim vitaminima i mineralima, čuvajući na taj način imunitet. Najbolje ih je jesti u sezoni, ali kada ona prođe, sok od malina je tu da nam nadomesti dozu ovog izvora zdravlja. Kao takav, dobar je saveznik kako u prevenciji od oboljenja, radi očuvanja zdravlja, tako i prilikom procesa lečenja ili pak tokom oporavka od mnogobrojnih bolesti. Među njima su svakako srčane i bolesti krvnih sudova, povišen krvni pritisak, različiti kanceri.

Ovaj napitak je takođe dobar i kod mnogobrojnih zapaljenja ili virusnih i bakterijskih infekcija, a pogoduje i pri održavanju vitke linije.

Osvežavajući napitak

Osim što je vrlo zdrav i preporučljiv zbog mnogih pozitivnih delovanja na celokupan organizam i opšte zdravstveno stanje, sok od malina je i veoma ukusnog i prijatnog ukusa, mirisa, ali i boje, te je nereteko jedan od omiljenih napitaka i dece i starijih, a vrlo rado se i služi gostima. Može se kupiti kao industrijski gotov proizvod, ali je prirodna varijanta uvek bolja, tako da se često nabavlja u prodavnicama zdrave hrane ili od lokalnih proizvođača.

Takođe, zbog jednostavnosti pripreme, mnogi sok od malina prave sami. Naravno, postoji pregršt različitih recepata, a razlike su uglavnom u tome da li je napravljen za trenutnu konzimaciju ili kao sirup i koliko je zaslađen.

I za zdravlje i za užitak

Povesti računa o ishrani, a samim tim i o zdravlju, nekada je više nego jednostavno, a najbolje je početi od pojačanog unosa voća i povrća. Međutim, kada je to voće ukusno i kada ga možemo na više načina konzumirati, onda je ceo proces umnogome lakši.

Sok od malina stoga je pravi izbor jer osim što ćemo svom organizmu obezbediti čitav niz korisnih sastojaka, uživaćemo u očaravajućem napitku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *