nega lica

Nega lica kod starijih osoba

Nega lica kod starijih osoba zahteva drugačiju rutinu i specifične postupke za održavanje zdravlja i izgleda kože lica. Kako ljudi stare, koža postaje tanja, gubi elastičnost i suvoća se češće javlja. Ovo može dovesti do pojave bora, fleka, suve kože i drugih znakova starenja.

Nega lica, kako ono stari, ne odnosi se samo na upotrebu specifičnih preparata namenjenih starijoj koži, već i na svakodnevne životne navike koje mogu doprineti da lice izgleda mladoliko i u poznim godinama. Evo nekoliko koraka za negu lica kod starijih osoba.

Nega lica kroz pravilne životne navike

Negom ispravnih životnih navika čuva se ceo organizam, pa tako i koža lica. Pravilnom ishranom, hidratacijom i fizičkom aktivnošću održava se vitalnost celokupnog ljudskog tela, što utiče i na izgled kože.

Pravilna ishrana

Ishrana bogata antioksidansima poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe može doprineti zdravlju kože. Za zdravlje celokupnog organizma važno je imati tri izbalansirana obroka sa dovoljnim unosom proteina i vlakana.

Hidratacija počinje iznutra 

Zdrava i lepa koža ne hidrira se samo spolja nanošenjem specijalnih krema. Hidratacija počinje iznutra, unosom dovoljne količine vode koja poboljšava opšte zdravlje.

Redovna fizička aktivnost

Iako ovo ne utiče direktno na negu lica, svakako da dobro opšte zdravstveno stanje doprinosi i dobrom izgledu. Redovna fizička aktivnost održava vitalnost organizma, pa samim tim pomaže u održavaju elastičnosti kože.

Redovne posete dermatologu 

Redovni pregledi kod dermatologa mogu pomoći u identifikaciji i tretiranju problema kože kao što su rak kože, prekomerna isušenost ili masna koža i druga dermatološka oboljenja.

Nega lica odgovarajućom kozmetikom

Upotreba odgovarajuće kozmetike takođe igra važnu ulogu u nezi lica kod starijih osoba, posebno kada su u pitanju znaci starenja. Njih naravno nije moguće u potpunosti izbrisati, ali ih je itekako moguće ublažiti.

Redovno čišćenje kože

Čišćenje lica od nečistoća i šminke pomaže u sprečavanju začepljenih pora i pojave akni. Takođe omogućava koži da diše. Pravilna nega lica znači umivanje i korišćenje neagresivnih preparata za čišćenje kože ujutru i uveče.

Hidratacija

Korištenje hidratantnih krema koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina pomaže u održavanju optimalne pH-vrednosti kože.

Kreme i serumi

Kozmetički proizvodi kao što su antiejdžing kreme, serumi i maske mogu pomoći u hidrataciji, toniranju i poboljšanju izgleda kože.

Zaštita od sunca

Sunce je veliki neprijatelj mladolikog izgleda i za negu kože lica je bitno svakodnevno korišćenje kreme za sunčanje sa SPF faktorom. Ona štiti kožu od štetnih UV zraka, što može ublažiti starenje kože i smanjiti rizik od razvoja fleka i bora.

Antiejdžing tretmani

Za negu starije kože lica preporučuje se korišćenje različitih proizvoda i tretmana koji sadrže retinol, vitamin C ili peptide kako bi se umanjili znakovi starenja poput bora i fleka.

Šminkanje

Upotreba šminke može pomoći u prikrivanju bora, fleka i drugih nepravilnosti na koži, pružajući estetski efekat mladolike kože lica.

Hirurške intervencije

Hirurške intervencije mogu značajno ublažiti znake starenja. Za ovo je potrebno pronaći pouzdanog estetskog hirurga koji će vam pomoći da se opredelite za tretman koji odgovarava vašem tišu kože i specifičnim zahtevima. Neki od popularnih tretmana uključuju botoks, podizanje kapaka, zatezanje laserom, itd.

Botulinum toksin (Botox)

Injekcije botulinum toksina se koriste za privremeno opuštanje mišića lica kako bi se umanjili znaci starenja poput bora i finih linija. Za ovaj zahvat je potrebno naći dobrog plastičnog hirurga. Možete početi od pretrage ključnih pojmova na internetu botox novi sad (ili drugi grad), a možete potražiti i preporuke prijatelja.

Punila (dermalni fileri)

Dermalni fileri se koriste za popunjavanje bora i volumetrijsko oblikovanje lica, koristeći supstance poput hijaluronske kiseline. Ovi tretmani mogu se izvoditi samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim, kao što je botoks.

Hirurški zahvati

Fejslift, blefaroplastika (operacija kapaka) i druge hirurške procedure mogu se koristiti za zatezanje i rekonstrukciju lica kako bi se umanjili znaci starenja. Mana je, kao što im samo ime kaže, što su ovo hirurške intervencije i vreme oporavka je duže.

Laseri i radiofrekvencija

Različiti laserski tretmani i tretmani radiofrekvencijom mogu se koristiti za uklanjanje bora, fleka i stimulaciju proizvodnje kolagena radi poboljšanja teksture i tonusa kože.

Važno je napomenuti da se nega lica kod starijih osoba može razlikovati u zavisnosti od tipa kože, genetike, zdravstvenog stanja i drugih faktora. Odluka o tome da li se koriste kozmetički proizvodi ili ćete se podvrgnuti nekoj hirurškoj intervenciji je duboko lična i treba je doneti bez pritisaka modernog načina života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *