Ugaone garniture – kako izabrati najbolju?

Oduvek su bile popularne, jer su fantastičan deo nameštaja. Uklapaju se u dnevni boravak, dnevni kutak u spavaćoj sobi, na terasma, u ugostiteljskim objektima (u separeima) i sl. Poslednjih godina je nezamislivo govoriti o dizajnu i funkcionalnosti enterijera, a da se ne spomenu ugaone garniture. Pošto to nije samo komad nameštaja, već deo kuće koji okuplja porodicu, pitali smo se na šta bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete idealnu.

Prostor i oblik

Od presudnog je značaja u koji, koliki i kakav prostor smeštate ugaone garniture. To će prvenstveno odrediti njene dimenzije i njn izgled. Najpopularnije su tri varijante garnitura – polukružna, u obliku ćiriličnog G i u obliku ćiriličnog P slova. Garniture koje imaju samo jedan ugao su praktičnije za manje prostorije. Potrebno je samo da odredite stranuu „ugla“ na njoj i ona će biti dovoljno velika da obuhvati ceo prostor ispred TV-a, dnevni stočić i, možda manju fotelju. Odlično može pristajati u uglu i na sredini sobe.

Druge dve varijante ugaonih garnitura su adekvatnije za veće prostorije, jer zauzimaju više prostora, gabaritnije su i imaju „lenjivca“ ili završetak polukruga, koji diskretno zatvara dnevni deo u kome boravite. One bolje stoje u uglu ili na otvorenom zidu, nego li na sred sobe, jer mogu ugušiti prostoriju.

Model i namena

Zavisno od modela i dimenzija prostorije možete se opredeliti za ugaone garniture sa stranicama ili bez stranica. Zatim, za garniture sa visokim naslonom, koji može biti i mobilan ili sa običnim naslonom. Isto tako postoje i varijante kod kojih možete da otvorite i naslon za noge. Potom, ima modela sa jastucima različitog dizajna, koji će poslužiti kao naslon ili samo kao dekoracija. Ugaone garniture mogu se praviti sa nogarama ili bez nogara.

Za manje prostorije preporučuju se modeli koji zauzimaju manje mesta, kako bi prostor disao, a za veće sobe možete birati po svam nahođenju ono što vam odgovara. Pored ovoga, gabaritnost ugaonih garnitura može biti određena i time da li imaju sanduk za posteljinu ili ne, da li će se koristiti i za spavanje ili samo za sedenje i kakvu vrstu mehanizma poseduju.

Kvalitet i dizajn

Što se tiče kvaliteta, na njemu nemojte štedeti. Pronađite ugaonu garnituru koja vam je najudobnija – sa HR penom ili sa silikonskim kuglicama i od jakih kvalitetnih meblova. To je naročito važno ako vam garnitura neće služiti samo za sedenje, već i za spavanje. Pošto ugaona garnitura nije nešto što se često kupuje, budite i praktični na duge staze – ako imate u kući mališane ili kućnog ljubimca, birajte čvrste meblova, u bojama koji se ne flekaju lako i na koje se ne lepi dlaka. Sa druge strane, pomozite sebi tako što ćete izabrati mebl koji se jednostavno održava i dugo traje.

Što se tiče dizajna garniture uklopite ga tako da bude kompaktni deo cele koncepcije koja je vaša lična zamisao. Uskladite garnituru sa zidovima ili zidnim oblogama, sa podovima, sa ostatkom nameštaja koji dominira u prostoriji. Kada na sve ove zahteve odgovorite model garniture će vam se sam nametnuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *