Šta znamo o leukocitima, belim krvnim zrncima

Leukociti su bela krvna zrnca, a u sadejstvu sa crvenim krvnim zrncima grade strukturu krvi. Prilikom davanja krvi na analizu uvek se posmatraju kako eritrociti, tako i leukociti. Prekomerna količina ili nedostatak belih krvnih zrna mogu značajno ugroziti vaše zdravstveno stanje i izazvati razlog za zabrinutost. 

Kada se može očekivati prekomerna količina, a kada nedostatak leukocita

Redovnim pregledima i redovnim analizama krvi, može se pratiti zdravstveno stanje osobe, ali i uticati na isto. Optimalno je šestomesečna analiza krvi i krvne slike. Ukoliko se javi visok nivo leukocita u vašoj krvi može biti reč o nekoj virusnoj i bakteriološkoj infekciji. Menifestuje se povećanjem nivoa leukocita radi odbrane organizma. Stres ili trudnoća takođe mogu povećati nivo belih krvnih zrna. Dok smanjenje nivoa leukocita u krvi može usloviti povrede raznih vrsta, rane, ili drugi širok spektar bolesti koji ubija ćelije belih krvnih zrna.

Vrste belih krvnih zrna

Postoji značajan broj vrsta leukocita, a neke od njih su:

  • Monociti (bela krvna zrnca koja koja razbijaju bakterijske uzročnike bolesti);
  • Limfociti (utiču na proizvodnju antitela koja pomažu organizmu da se brani od virusa ili bakterija);
  • Bazofili (pomažu organizmu u borbi protiv alergija);
  • Neutrofili (utiču na uništavanje gljivica i bakterija);
  • Eozinofili (utiču na uništavanje parazita, ali i ćelija kancera).

Povišen nivo monocita – izuzetno često stanje kod dece i odraslih

Povišen nivo monocita, kao vrste belih krvnih zrna, izuzetno je često stanje podjednako i kod dece i kod odraslih. Povišen nivo ove vrste leukocita može biti izazvan od strane različitih izvora. Ukoliko je povišen nivo monocita, nešto više iznad granične vrednosti, obično je reč o bakteriološkoj infekciji, pa se organizam na taj način i bori. Ukoliko je povećanje monocita značajnije, reč je o hroničnom problemu, možda o tuberkulozi ili leukemiji. 

Lukocitoza

Lukocitoza je nagli skok leukocita ili belih krvnih zrna u krvi. Obično se javlja kada se organizam bori sa: infekcijama, nakon povreda ili operacija, tokom trudnoće, ukoliko pušite, konzumirate alkohol, usled alergijskih reakcija ili primene određene grupe lekova. Upravo, adekvatna dijagnoza usled redovnih analiza krvi mogu smanjiti negativno dejsto lukocitoza i adekvatno regulisati nivo belih krvih zrna. 

Kada je potrebno da se obrati pažnja na nizak nivo leukocita

Manjak nivoa belih krvnih zrna u krvi je uslovljen nekim spoljašnjim ili unutrašnjim agensom, koji se ne sme zanemariti. Manjak leukocita u krvi ukazuje na borbu organizma protiv uzročnika bolesti. Obično drastičan pad leukocita izazivaju jake infekcije. Najčešći nizak nivo leukocita uslovljava HIV virus, zatim moguć izazivač može biti i lekukemija ili limfon. Mada i određene grupe lekova mogu drastično smanjiti nivo belih krvnih zrna. 

Savet 

Savet bi bio da se sve osobe koje imaju tegobe na svoju ruku ili usled saveta lekara urade sve parametre iz krvi i tako utvrde činjenično stanje. Nakon prestanka simptoma ili po oporavku predlaže se ponovna analiza parametara iz krvi. Na taj način utvđuje se da li su se određeni parametri vratili u normalu. Ukoliko nisu, vaš lekar će predložiti izvođenje dodatnih analiza ili pak medikamentima pokušati da reši problem. Svakako da je preventiva pola zdravlja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *