Sve što treba da znate o Beta hCG testu

Svaka žena koja se u svom životu ostvarila kao majka čula je za Beta hCG test, ali za njega je čuo sigurno i veliki broj građana generalno govoreći. Hormon Beta hCG ili humani horionski gonadotropin kako mu je pun naziv, stvara tkivo trofoblasta i njegov drugi naziv je ,,hormon trudnoće“. Luči se u tkivu posteljice odnosno placente i ima važan dijagnostički značaj kada je u pitanju drugo stanje kod žena.

Prisutne su povećane doze uvek kada je žena u drugom stanju, i dok se sa jedne strane radi za rano potvrđivanjte trudnoće, sa druge strane koristi se i za praćnje toka iste.

Kada se radi?

Ovu analizu možete uraditi samoinicijativno u privatnim laboratorijama onda kada postoji sumnja na drugo stanje, kada rezultat možete očekivati u toku dana, a koji svakako morate odneti lekaru na uvid.

Osim toga, radi se i na zahtev lekara u državnim ustanovama iz više razloga, a najčešći za određivanje nivoa kod trudnica kako bi se pratio tok napretka. U tom sučaju se očekuje da se nivo duplira svaka dva dana što je potvrda za dobar i pravilan tok. Postoji i tabela koja nudi očekivane vrednosti u odnosu na nedelju u kojoj se trudnica nalazi.

Beta hCG test iz urina poznat još i kao kućni test za trudnoći i može se raditi već desetak dana nakon sumnje na začeće, bez da se čeka izostanak ciklusa. Isto važi i za analizu koja se radi uzorkovanjem krvi.

Kretanje vrednosti i rađenje Beta hCG testa koji može da pokaže povišene ili snižene vrednosti u odnosu na očekivane koje doktorima služe kao pokazatelj za postojanje i nekih drugih specifičnih stanja. To mogu biti manje prosečne vrednosti koje se javljaju kod vanmaterične trudnoće, a opadanje nivoa može ukazati i na predstojeći pobočaj, a kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća vrednosti mogu biti izrazito veće od prosečnih i očekivanih.

Kako se radi i gde?

Testiranje se može izvršiti u kućnim uslovima (test za trudnoću koji se kupuje u apoteci, analiza urina), ali može se uraditi analizom seruma krvi u državnim i privatnim laboratorijama.

Uzorkovanje krvi je isto kao i kod bilo koje druge laboratorijske analize koja se radi.

Već je pomenuto da kućni testovi za trudnoću funkcionišu po princupu da mere količinu ovog hormona u urinu. Ono što je njihova prednost je brzo i lako testiranje, kao i visoka pouzdanost, dok je mana to što pokazuje samo da li je test pozitivan ili negativan, a ne prikazuje njegovu kvantitativnu vrednost.

Beta hCG test iz krvi je mnogo pouzdanija metoda za utvrđivanje koncetracije ovog hormona nego iz urina i za to postoji više razloga. Može se raditi u bilo koje doba dana i noći i daje izuzetno precizne vrednosti čak i kada je nivo nizak, što kod kućnog testa nije slučaj.

Ishod Beta hCG testa

Kod ženske populacije generalno govoreći nivo ovog hormona je nizak, ali on može biti u porastu u toku drugog stanja ili u slučajevima nekih karcinoma povezanih sa matericom.

Za test koji se radi iz urina, pogotovo u kućnim uslovima treba biti obazriviji i rezultate tumačiti situaciono i u odnosu na druge činjenice. Dešavaju se lažno pozitivni ili negativni rezultati koji su uglavnom posledica neadekvatnog rukovanja i nepoštovanja uputstva proizvođača.

Kakav god bio ishod beta hCG testa, rezultate treba da tumači lekar koji će znati da ih stavi u kontekst i konkretnu situaciju i dijagnostički značaj svakog pacijenta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *