mucnina

Šta je mučnina i kako se nositi sa njom?

Mučnina je čest i uznemirujući simptom koji doživljavaju pojedinci svih uzrasta. Često se opisuje kao osećaj nelagodnosti u gornjem delu stomaka, praćen snažnim nagonom za povraćanjem. Mučnina može da bude samostalan simptom ili se može pojaviti u kombinaciji sa drugim osnovnim zdravstvenim stanjima. 

Razumevanje osnovnog uzroka je ključno za efikasno lečenje. Iako se mučnina uglavnom teško podnosi, dostupne su mnoge strategije i tretmani za ublažavanje ovog uznemirujućeg simptoma i poboljšanje ukupnog kvaliteta života obolelih. Osobe koje dožive hroničnu i tečku mučninu, neophodno je da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom radi detaljne procene stanja i preduzimanja odgovarajućih smernica.

Uzroci mučnine

Mnogi gastrointestinalni poremećaji mogu da budu uzročnici mučnine. Takva stanja uključuju gastroenteritis, gastritis, peptični ulkus i sindrom iritabilnog creva (IBS). U ovim uslovima, iritacija ili upala sluznice želuca i creva može da izazove mučninu. Poznato je da virusne i bakterijske infekcije, kao što su grip ili trovanje hranom, izazivaju mučninu. Prirodni odgovor tela na infekcije često uključuje mučninu i povraćanje kao način na koji telo pokušava da eliminiše patogene mikroorganizme.

Neki pojedinci su skloniji kinetičkom poremećaju, na primer kada putuju automobilom, avionom ili brodom. Konfliktni signali koje mozak prima iz unutrašnjeg uha i očiju mogu da budu okidači mučnine i povraćanja. Mučnina je uobičajena nuspojava i različitih lekova, uključujući lekove za hemoterapiju, antibiotike i lekove protiv bolova. Mučnina izazvana lekovima može biti ozbiljna i može da zahteva dodatne tretmane u terapiji.

Jutarnja mučnina je dobro poznata pojava tokom trudnoće, koja se obično javlja u prvom trimestru. Iako je obično bezopasna, jaka mučnina tokom trudnoće može da zahteva medicinsku intervenciju. Zatim anksioznost i emocionalni stres mogu da dovedu do mučnine. Neurološka veza između mozga i creva je dobro uspostavljena, a emocionalna previranja se mogu fizički manifestovati kao gastrointestinalna nelagodnost i mučnina.

Preterano uživanje u bogatoj, masnoj ili začinjenoj hrani može da iritira sluznicu želuca i izazove mučninu. Pored toga, alergije na hranu ili netolerancija mogu uzokuju gastrointestinalni stres i mučninu.

Simptomi mučnine

Mučnina je više od samo mučnine. Često je prati niz pratećih simptoma, uključujući pre svega povraćanje. Mnogi ljudi koji dožive mučninu na kraju povraćaju, što pruža privremeno olakšanje. Povraćanje je način na koji telo eliminiše potencijalne toksine ili iritanse iz digestivnog trakta. Mučnina može biti praćena osećajem vrtoglavice iliglavobolje, što može dodatno doprineti opštoj nelagodnosti.

Obilno znojenje, posebno hladan znoj, uobičajeno je tokom epizoda mučnine i povraćanja. Pojačano lučenje pljuvačke može se javiti kao odgovor na mučninu, koja često prethodi povraćanju. Povraćanje je nevoljni pokret želuca i dijafragme koji prethodi povraćanju. Za pacijente isključivo predstavlja neprijatno iskustvo koje može da se ponavlja. Mučninu često prati smanjen apetit, a u nekim slučajevim pojedinci oklevaju da jedu zbog straha da će pogoršati svoje simptome.

Lečenje mučnine

Lečenje mučnine zavisi od njenog osnovnog uzroka i težine. Terapija može da bude raznovrsna i pre svega podrazumeva izbegavanje teške, začinjene ili masne hrane, posebno kod osoba sklonih gastrointestinalnoj osetljivosti. Đumbir se dugo koristio kao prirodni lek za mučninu. Čaj od đumbira, bombone  od đumbira ili dodaci đumbira mogu da pruže olakšanje.

Održavanje hidracije je neophodno, posebno kada pacijenti imaju dugotrajnu mučninu. Voda, bistre čorbe ili rastvora za oralnu hidraciju dovode do poboljšanja u kontroli baždarenja acidobaznog statusa i količine tečnosti u telu. U nekim slučajevima, lekovi koji se izdaju bez recepta ili na recept mogu da daju efekat kada je u pitanju ovaj problem. Antiemetički lekovi efikasno ublažuju simptome mučnine.Neki pojedinci pronalaze olakšanje od mučnine pomoću akupresurnih narukvica, koje vrše pritisak na određene akupunkturne tačke na zglobu. U slučajevima kada anksioznost ili stres značajno doprinose mučnini, psihoterapija ili tehnike opuštanja mogu biti od koristi. Određena medicinska stanja, kao što su teška jutarnja mučnina tokom trudnoće ili mučnina izazvana hemoterapijom, mogu da zahtevaju lekove na recept za efikasno lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *