trudnicko bolovanje

Najčešći razlozi za mirovanje tokom trudnoće

Ako vam je doktor savetovao mirovanje tokom trudnoće, to može da znači više različitih stvari – uzdržavanje od pojedinih fizičkih aktivnosti do prijema u bolnicu radi medicinskog nadzora i terapije. Takva trudnoća po definiciji spada u rizičnu i zahteva da se otvori trudničko bolovanje.

Mnogi doktori pod mirovanjem podrazumevaju uzdržavanje od većih fizičkih napora, kao što je vežbanje, penjanje uz stepenice, nošenje težih stvari, kao i povremeno ležanje tokom dana. Potpuno mirovanje u krevetu se preporučuje kao poslednja mera jer, prema većini današnjih stručnih organizacija (kao što je ACOG), nema dokaza da potpuno mirovanje sprečava ili tretira komplikacije u trudnoći. Zato je važno da sa doktorom porazgovarate o razlozima zbog kojih preporučuje mirovanje, kao i šta to tačno podrazumeva u vašem slučaju.

Šta znači rizična trudnoća?

Rizična trudnoća je trudnoća koja nosi veći rizik za zdravlje majke ili bebe u poređenju s tipičnom trudnoćom. Različiti faktori mogu doprineti višem riziku trudnoće, uključujući medicinske uzroke ili životne okolnosti trudnice, kao što su: starost trudnice, prethodne trudnoće sa komplikacijama, pojedine bolesti i stanja, višeplodna trudnoća, problemi sa placentom, infekcije tokom trudnoće, genetski faktori i loše životne navike. 

Mirovanje tokom trudnoće može pomoći da se trudnoća održi u pojedinim situacijama, ali nije uvek potrebno ili efikasno za sve trudnice. Zato se odluka o mirovanju donosi na osnovu individualnih medicinskih potreba i faktora rizika kod svake trudnice.

Kada se savetuje mirovanje?

Neki od rizika i stanja zbog kojih doktor može savetovati mirovanje jesu:

  • Rizik od prevremenog porođaja: Ako postoji rizik od prevremenog porođaja ili ako je trudnica već imala prevremeni porođaj u prošlim trudnoćama, doktor može preporučiti mirovanje kako bi se smanjio stres na matericu i smanjila verovatnoća ranih kontrakcija.
  • Preeklampsija ili visok krvni pritisak: Trudnice koje su podložne razvoju preeklampsije ili imaju visok krvni pritisak mogu biti savetovane da se odmaraju i smanje fizički napor kako bi se kontrolisali ovi faktori rizika.
  • Problemi sa placentom: Ako postoji odvajanje posteljice (placentalna abrupcija) ili drugi problemi sa placentom, mirovanje može biti neophodno kako bi se sprečilo pogoršanje situacije i očuvala dovoljna ishrana fetusa.
  • Infekcije ili druge medicinske komplikacije: Trudnice sa određenim medicinskim komplikacijama, poput ozbiljnih infekcija, mogu biti upućene na mirovanje kako bi se njihovo zdravlje očuvalo i sprečile komplikacije za bebu.
  • Višeplodne trudnoće: Trudnoće sa blizancima, trojkama ili više plodova nose veći rizik za komplikacije, uključujući prevremeni porođaj. U takvim slučajevima, doktor može savetovati mirovanje kako bi se produžila trudnoća što je duže moguće.
  • Fizički napor i rizik od povreda: Mirovanje može biti preporučeno trudnicama koje obavljaju fizički naporne poslove ili se izlažu riziku od povreda.

Šta podrazumeva mirovanje?

Mirovanje tokom trudnoće podrazumeva smanjenje fizičke aktivnosti i odmor kako bi se snizio rizik od komplikacija ili neželjenih događaja tokom trudnoće. To može značiti različite stvari za različite trudnice, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja i specifičnih medicinskih potreba. 

Odmor u krevetu

Za neke trudnice, posebno one koje se suočavaju s rizikom od prevremenog porođaja ili drugih ozbiljnih komplikacija, mirovanje može uključivati veći deo vremena provedenog u krevetu. To može značiti ležanje ili sedenje s nogama podignutim kako bi se smanjio pritisak na donji deo tela. Ovakvo mirovanje je obično privremena mera i ima za cilj održavanje trudnoće, odnosno dovođenje što bliže predviđenom terminu porođaja. 

Međutim, mirovanje u krevetu nije uvek rešenje i može imati svoje nedostatke, uključujući potencijalne negativne efekte na mišiće i kosti trudnice, kao i emocionalne i psihološke izazove. 

U svakom slučaju, lekar će doneti odluku o mirovanju na osnovu pažljive procene i praćenja zdravstvenog stanja trudnice, a cilj je uvek očuvanje zdravlja majke i rođenje zdrave, terminske bebe.

Smanjenje fizičke aktivnosti

Trudnice često dobijaju preporuku da se suzdrže od napornih fizičkih aktivnosti kao što su dizanje teških tereta, dugotrajno stajanje ili obavljanje poslova koji zahtevaju mnogo energije. Intenzivne fizičke aktivnosti, posebno one koje uzrokuju veliki napor, mogu izazvati kontrakcije materice, što može povećati rizik od prevremenog porođaja.

U mnogim slučajevima, umerena fizička aktivnost, kao što je šetnja ili prenatalna joga, može biti korisna i čak preporučljiva tokom trudnoće, ali treba voditi računa da se ne preteruje.

Ograničenje putovanja

U nekim slučajevima, trudnicama se može savetovati da izbegavaju putovanja, posebno dugačke vožnje ili letove, kako bi se smanjila izloženost stresu i rizicima vezanim za putovanje.

Dugotrajna putovanja, uključujući dugačke vožnje automobilom ili letenje na velike udaljenosti, mogu povećati rizik od tromboze (stvaranje krvnih ugrušaka) kod trudnica. Stalno sedenje tokom dužeg vremena može otežati cirkulaciju krvi, što može biti rizično za trudnice.

Promene životnog stila

Ponekad će se preporučiti promene u ishrani ili načinu života kako bi se kontrolisali faktori rizika, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak.

Uzdržavanje od seksualnih odnosa

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti ograničavanje ili potpuno suzdržavanje od seksualnih odnosa tokom rizične trudnoće. Orgazam može izazvati kontrakcije materice. Ako postoji rizik od prevremenog porođaja ili ako je trudnica već imala prevremeni porođaj, lekar može preporučiti suzdržavanje od seksualnih odnosa kako bi se izbegle kontrakcije koje bi mogle dovesti do preranog porođaja.

Kod trudnoće sa odvajanjem posteljice, seksualni odnos može povećati rizik od daljeg odvajanja i ozbiljnih komplikacija. Nadalje, ako trudnica ili njen partner imaju seksualno prenosive bolesti (SPB), postoji rizik od prenošenja infekcije na trudnicu ili bebu, što može biti rizično.

Važno je pratiti uputstva doktora

Trudnice koje su na mirovanju verovatno će imati češće posete lekaru kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i napredak trudnoće. Odluku o mirovanju doktor će doneti na osnovu individualnih medicinskih potreba trudnice i faktora rizika. 

Preporuke koje će dobiti od doktora, najbolje će odgovarati zdravstvenom stanju trudnice i rizicima koji eventualno postoje. Zato je važno otvoreno i detaljno razgovarati sa doktorom, razumeti razlozi za mirovanje i pridržavati se specifičnih smernica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *