5 razloga zašto nikada ne smete da preskačete doručak

Doručak, naročito doručak u Beogradu, gradu koji je prototip stalne žurbe i jurnjave, mnogim ljudima je na poslednjem mestu. Čak, mnogo im je važnije da stignu na vreme na posao ili odspavaju malo duže nego da ukradu makar malo od sna i valjano se posvete doručku koji predstavlja simboličan, ali jako važan i zdrav početak dana. Ali, zašto je zapravo doručak tako važan za naše svakodnevno funkcionisanje?

Doručak znači bolja koncentracija

Mnogo puta do sada je potvrđeno da je doručak u direktnoj vezi sa dobrom koncentracijom i poboljšanom sposobnošću da se pamti. Kako nam nivo šećera opada u toku noći, jako je važno da ga ujutru nadoknadimo i razbudimo organizam, a upravo nam tome i služi doručak – on je budilnik za naš organizam! Ako ujutru doručkujete, budite uvereni da ćete lako „preživeti“ još jedan radni dan! Uostalom, zar se nikada niste zapitali zašto mnoge škole nude opciju doručka svojim učenicima?

Doručak znači zdravije srce

Da li ste znali da ako preskačete doručak imate 27% veće šanse da „zaradite“ neki oblik srčanog oboljenja?! Verujemo da zdravlje nema cenu i da zato već danas treba da uspostavite svoju novu zdravu naviku – doručak je obavezan koliko god imali ili nemali vremena za to!

Doručak znači manje brze hrane

Kada je doručak pun proteina to znači da ćete duže biti siti, što dalje znači da se u toku dana nećete prejedati i „dopunjavati“ nezdravim grickalicama. Ovo takođe znači da ćete biti otporniji na brzu, nezdravu hranu što nas dalje dovodi do poboljšanog metabolizma, generalnog zdravlja, ali i mogućnosti da napokon pobedite u borbi sa viškom kilograma!

Doručak znači aktivniji život

Kada redovno doručkujete, kao što smo već naglasili, budite svoj organizam i omogućavate mu da pravilno funkcioniše. Ipak, doručak vam obezbeđuje i dodatnu energiju zbog čega ćete vrlo verovatno osetiti blagu dozu hiperaktivnosti, a dobijenu energiju jednostavno morate da kanališete. Šta je bolje za to od fizičke aktivnosti?! Dakle, kada doručkujete, spremni ste za aktivan dan više nego ikada pre!

Doručak znači manje šanse za razvoj dijabetesa

Preskakanje doručka može da utiče i na razvoj dijabetesa zbog čega se ponovo preporučuje da doručak nikako ne preskačete kako biste održali sve važne funkcije u organizmu na odgovarajućem nivou. Kada organizam pravilno funkcioniše vaše zdravlje je na nivou i ne morate da strepite da će vam se nešto desiti. A vidite, rešenje je tako jednostavno, čak i ukusno – doručak!

Savet plus

Osim toga što je važno da doručkujete, jako je važno i to šta doručkujete. Doručak treba da bude izbalansiran i sadrži sve hranljive namernice potrebne za buđenje organizma, ali i za njegovo pravilno funkcionisanje tokom celog dana. Doručak bogat jajima, mlečnim proizvodima (naročito jogurtom) i mesom uvek je dobra ideja, a takođe se možete počastiti i muslijem, ovsenim kašama ili voćnim jogurtom, ali samo „verzijama“ koje ste sami napravili. U kupovnim ima previše štetnog šećera! Smuti je takođe dobra ideja, ali ga obavezno kombinujte sa proteinima kako biste zadržali sitost, a doručak nikako nemojte da menjate kafom. Ona je dozvoljena, ali kao dodatak doručku i to najjednostavnija, domaća, crna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *