Kako postati protein bar majstor?

Znate koliko su proteini u ishrani važni, a umorni ste od traženja u prodavnicama  svoje savršene proteinske poslastice? Sada je možete sami napraviti! Izbor zdrave i hranljive proteinske hrane nije lak zadatak. Previše čokoladica, veliki izbor ukusa i obećanog efekta, dekocentriše. Većina, zapravo sadrži neujednačenu količinu šećera, hidrogenizovano ulje, konzervanse i čitavu listu drugih sastojaka bez hranljivih vrednosti. I pored nedostataka koje imaju upakovani proteini, i kojih smo svesni, mi nastavljamo da ih kupujemo. Pogodni su jer možemo brzo da ih kupimo i lakše ih je nositi od onih koje sami napravimo. O tome koliko su nezdravi da ne govorimo.

Ovaj članak je osmišljen tako da se ludilu i rastrojenosti stane na put. Jednom kada počnete da pravite sopstvene proteinske štapiće , obećavamo da nikada necete želeti da se vratite na stare slatke navike. Svojim sopstvenim trudom, dobićete poslastice  koje su daleko bolje, mnogo zdravije, i daleko jeftinije na duže staze. Plus, zato što ste ih sami napravili, imate dodatni bonus osecanja „oh-tako-ponosna/a sam na sebe“.

Koraci do savršenog zalogaja

Pravljenje proteinskih štapića kod kuce nikad nije bilo lakše. Ovim jednostavnim koracima svako može da ovlada, I uz malo truda vaša porodica ješće zdrave slatkiše.

Prvi korak – izaberite svoj proteinski prah i dodajte mu brašno. Za početak, odaberite brašno koje se može jesti sirovo: kokosovo brašno, bademovo brašno ili brašno na bazi žita, kao što je ovseno brašno ili kinoino brašno – sve ovo su dobri izbori.

Drugi korak – vezati prah i brašno mlekom. Možete koristiti kravlje mleko, kokosovo mleko u kutiji ili ukusno mleko od oraha, kao i bademovo mleko. Ako želite, možete dodati i maslac. Treba da dodate dovoljno tečnosti kako bi se testo spojilo u kompaktnu masu pogodnu za oblikovanje. Cilj je da završite sa testom koje možete da oblikujete rukama.

Korak broj tri – oblikujte testo u trake. Ako je nakon mešanja sastojaka testo previše lepljivo za ruke, dodajte malo kokosovog brašna ili kazeinskog praha sve dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ako želite da oblikujete rešetke, neophodno je sušenje testa.

Ako je nakon mešanja sastojaka, testo previše suvo, dodajte malo mleka dok ne dobijete smesu željene konzistencije. Nemojte preterati u dodavanju da ne biste testo učiniti previše tečnim, ali i ako pogrešite nema razloga za brigu jer se uvek možete vratiti na dodavanje brašna.

U koraku broj četiri vreme je da istopite čokoladu u staklenoj posudi pomoću vodene pare. Kada se rastopi, ubacite svoje štapiće u čokoladu, ili ih prelijte istopljenom čokoladom. Ako volite možete prekriti svoje štapiće čokoladom koja sadrži preko 85% kakaa u sebi. Na vama je da li ćete izabrati belu ili crnu čokoladu. Jasno je da  tamnija čokolada ima manje šećera i više antioksidativnih sposobnosti. Iz našeg iskustva, zaista gorka čokolada ide izuzetno dobro sa slatkim punjenjem. Ali, kao što rekosmo, vaš je izbor.

I u poslednjem, petom koraku, vreme je da ostavite štapiće u zamrzivaču najmanje 30 minuta i bum! Vaši slatkiši puni proteina spremni su da ih spakujete i  ponesete sa sobom, ili ih možete jesti odmah na licu mesta!

Zapamtite da je dobro eksperimentisati sa sastojcima. Mi vam savetujemo da dodate orahe, arome, začine, seme ili suvo voće na testo pre nego što ga formirate. Takođe možete vezati štapiće sa kremom umesto mleka i koristiti više neobičnog oraha i maslaca u mešavini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *