Sve što treba da znate pre nego što nabavite krovni kofer

Možda mislite da krovni koferi nisu nešto što vam je apsolutno neophodno, ali ako malo bolje razmislite, mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o nabavci jednog.

Putovanja, naročito ona duga, iziskuju nošenje mnogo stvari, a ukoliko je vaš automobil manji, odnosno, nema toliko prostora u gepeku, krovni koferi će biti pravi spas. Više nećete morati da razmišljate o tome da li će biti mesta za najosnovnije, a čak, možda će vam krovni koferi omogućiti da ponesete i nešto više stvari, onako za svaki slučaj. Krovni koferi su naročito pogodni za nošenje kabastih stvari, kao što je recimo ski oprema, koje nikako ne možete da smestite u gepek ili na zadnje sedište. 

To što krovni koferi omogućavaju da sve stvari koje nosite na put budu spakovane praktično i sigurno, znači da ćete u svom automobilu dobiti željeni komfor zbog koga i putujete na taj način, a ne autobusom. To je jako važno naročito ukoliko ne putujete sami, već porodično – jako je važno da svaki član ima dovoljno prostora za udobno putovanje, naročito ako je ono dugo i inače nešto napornije.

Kako se montiraju krovni koferi?

Krovni koferi se, logično, montiraju na krov automobila, ali isključivo na nosače. Kao što svaki automobil zahteva odgovarajući model nosača, tako ima i odgovarajući model krovnog kofera. Osim toga, i nosači treba da budu kompatibilni sa krovnim koferima kako bi montaža bila uspešna, baš kao i vaše pakovanje i putovanje. Važno je naglasiti da se krovni koferi takođe razlikuju po visini, širini i dužini, te i to treba imati na umu prilikom odabira odgovarajućeg modela. 

Da li se krovni koferi mogu iznajmiti?

Ukoliko razmišljate da ih kupite, znajte da su krovni koferi prilično skupi. Iako je moguće pronaći one od desetak hiljada, njihova cena može preći čak sedamdeset hiljada što nije malo. Naravno, cena zavisi od proizvođača i samog modela. Zato, ljudi koji ne putuju tako često, a potrebno im je dodatno mesto za pakovanje, odlučuju da iznajme krovni kofer što se pokazalo kao nešto isplativija opcija. Krovni koferi se iznajmljuju po danu, a cena za jedan dan kreće se oko 600 dinara. Moguće je iznajmiti i odgovarajuće nosače koji koštaju oko 300 dinara po danu. Ukoliko biste iznajmili ceo komplet, krovni kofer i nosače, to može da vas košta oko 800 dinara po danu. Ovo je definitivno mnogo isplativije, naročito ukoliko vam krovni koferi neće trebati toliko često. Obavezno razmislite o opciji iznajmljivanja!

Da li krovni koferi utiču na vožnju automobila?

Kao i svaki drugi teret ili opterećenje, tako i krovni koferi utiču na performanse automobila. Iako se proizvođači krovnih kofera trude da kreiraju aerodinamične modele koji neće toliko ometati kretanje automobila, još uvek nije moguće u potpunosti izbeći uticaj. Ukoliko imate krovni kofer, vaš automobil će biti pod većim pritiskom pa će trošiti više goriva, a uz to, važno je da vodite računa o tome da vozite opreznije i suzdržite se od naglog skretanja ili kočenja kako biste vožnju sa krovnim koferom učinili lakšom i lagodnijom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *