Renovirate stan ili kuću? Evo na kojim stvarima ne bi trebalo da štedite – ili ipak možete!

Renoviranje stana ili kuće uvek je veliki trošak koliko god samo renoviranje bilo krupno ili sitno. Ulaganje je neophodno, naročito ako želite da posao bude odrađen kvalitetno, ali i lepo, a uostalom, renoviranje je akcija koja se sprovodi jednom u “sto godina” pa je tako i opravdano uložiti koji dinar više. Postoje stvari na kojima ne treba štedeti kada renovirate svoj dom jer od njih dalje zavisi mnogo toga – zato vam danas otkrivamo na kojim elementima slobodno možete da “odrešite kesu” – ili ipak ne?

Izolacija – stiropor ili?

Izolacija, preciznije, termoizolacija, najvažnija je stvar u vašem domu, bez obzira na to da li govorimo o spoljašnjoj ili unutrašnjoj izolaciji. Dobro izolovani zidovi ključni su za održavanje toplote odnosno hladnoće prostora, u zavisnosti od toga da li je zima ili leto, a izolacija može da zaštiti i od vlage i stvaranja buđi. Kao izolacioni materijal najčešće se koristi stiropor, ali on vas zapravo neće mnogo koštati – u zavisnosti od proizvođača, može pronaći stirpor po ceni manjoj od 20 evra po kvadratnom metru. Dakle, ako birate stiropor, a ne neki drugi materijal, zapravo ćete uštedeti, ali to ne znači da ćete odabrati nešto što je manje kvalitetno. Stiropor je jako efikasan, lak za korišćenje i obradu, a za razliku od drugih izolacionih materijala, stiropor je lak te se lako pričvršćuje za fasadu. Stiropor je i prilično trajno rešenje jer u dodiru sa vodom ili vlagom, ne gubi svoja termoizolaciona svojstva. Dakle, ako odaberete stiropor, nećete potrošiti mnogo, ali ćete mnogo dobiti!

Stolarija – PVC je najbolja

Ukoliko već ulažete u izolaciju, a koliko god novca da ulažete i dalje je neki ulog u pitanju, bilo bi šteta ne odabrati i adekvatnu stolariju. Ona će doprineti ušuškanosti i prijatnosti vašeg doma i sprečiće rasipanje toplotne energije što će automatski smanjiti troškove tokom zime. Suštinski, isto važi i za hlađenje prostora tokom leta. Važno je da stolarija dobro dihtuje i ne propušta spoljašnji vazduh unutra i obrnuto, a u tom smislu je PVC stolarija verovatno najbolje rešenje za vas. Odaberite kvalitetnu stolariju i znajte da će sve što se dešava unutar vašeg doma tu i ostati.

Podovi – parket ili laminat?

Iako je laminat jeftiniji i lakši za postavljanje, možda ne bi bilo loše da uložite u kvalitetan parket. Kao što i sami znate, pravilno postavljeni, hoblovani i održavani parketi traju mnogo, mnogo godina i definitivno ih je teže oštetiti ili uništiti od laminata. Iako je danas moguće pronaći laminat u mnogo boja, nijansi i dezena, parket je ipak parket – i lepši je i elegantniji i definitivno daje enterijeru zanimljiv pečat.

Nameštaj koji svakodnevno koristite

Ukoliko vaše renoviranje uključuje i promenu nameštaja, postoji nekoliko komada na kojima ne treba štedeti. To su pre svega komadi koje svakodnevno koristite i koji treba da polože test vremena kako u odnosu na kvalitet, tako i u odnosu na trendove – bolje je kupiti klasično, a kvalitetno, nego moderno, a kratkog veka. Klasičan izgled nameštaja uvek možete unaprediti zanimljivim, modernim detaljima – mnogo je važnije da ova investicija bude isplativa i da kupovinom dobijate nameštaj koji će imati dug životni vek. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *