Šta vas čeka nakon kupovine automobila

Kupovinom automobila, niste nikako stavili tačku na finansijska ulaganja. Kada određujete budžet kojim raspolažete, neophodno je da razmišljate i o svim propratnim troškovima. Nije dovoljno samo sipati gorivo i prepustiti se vožnji, a i to zahteva veću količinu novca, pogotovo ukoliko svakodnevno vozite.

Da biste bili sigurni i bezbedni i vi, kao i oni koje vozite, morate raditi redovne servise na vašem četvorotočkašu, menjati po potrebi auto delove, voditi računa o gumama i dodatnoj opremi, a svemu tome dodajte i troškove registracije i osiguranja, kao i pranja i održavanja samog automobila.

Zaštita automobila

Prilikom kupovine, prva stvar o kojoj morate da razmišljate je osiguranje, pogotovo ako je u pitanju nov automobil, ali, ne brinite, u ponudi osiguravajućih kompanija su i kasko osiguranja za automobile starosti 5 do 10 godina.

Ovo vam je najsigurniji vid da se obezbedite u slučaju krađe ili neke veće štete na automobilu, a da do same krađe ne bi došlo, na raspolaganju su različiti vidovi zaštite, kako mehanički, tako i elektronski, kao što su zeder, alarm, elektronski ključ, obd sistem itd.

Registracija vozila

Prvi način da uštedite prilikom registracije vozila jeste izbor odgovarajućeg modela pri kupovini. Cena registracije u zavisnosti od modela, odnosno kubikaže vozila, može varirati i do nekoliko stotina evra. Oprezna vožnja imperativ je pre svega zbog bezbednosti, ali nije loše pomenuti i da svaki sudar znači i skuplju registraciju. Vozači koji su krivi za izazivanje sudara moraće da izdvoje mnogo više novca prilikom plaćanja obavezne polise osiguranja za automobil od onih koji savesno voze.

Ukoliko niste imali udese, dobijate popust na cenu polise, za svaku godinu po 5% do maksimalnih 15% za tri godine bez ovakvih prekršaja.

Redovno servisiranje automobila

Redovno servisiranje je put za duži vek vašeg automobila. Nema opravdanja da preskočite servis pod izgovorom da nemate trenutno novca. To vas samo može odvesti u mnogo veći izdatak ukoliko dođe do ozbiljnog kvara na vozilu. Mali servis se prema preporukama proizvođača radi na 10-15000 pređenih kilometara ili jednom godišnje ukoliko prelazite manje kilometara.

Mali servis podrazumeva obično zamenu motornog ulja, zamenu filtera motornog ulja, zamenu polen filtera, filtera vazduha motora i filtera goriva. Način da uštedite je da ga obavljate u proverenom auto servisu čiji vlasnik poseduje i prodavnicu auto delova. Tu vam izlaze u susret i kupovinom delova kod njih, obično ne treba da plaćate „ruke majstora”. Veliki servis se, nije loše podsetiti, radi na svakih 60-80000 pređenih kilometara ili jednom u 5-6 godina za vozače koji prelaze manje kilometraže. Ne treba da vas čudi što su neki automobili u odličnom stanju i pored toga što su prešli preko 100 ili čak 200 hiljada kilometara. Caka je u savesnoj vožnji i redovnom održavanju.

Održavanje automobila

Pored redovnih servisa, odlazaka kod majstora u slučaju kvara, pažljive i oprezne vožnje bez naglih kočenja i brzih prelazaka preko ležećih policajaca, ostaje vam još samo pranje, sređivanje i lickanje vašeg novog najboljeg prijatelja. To lickanje i želja da automobil bude uvek čist kao da se upravo spremate da krenete na nečiju svadbu, pada u vodu ako imate malu decu. Dobro je poznata izreka: „Ukoliko ne možeš da ih pobediš, pridruži im se”, pa se tako sledeći put nemojte nervirati zbog izmrvljenih grisina, gomile igračaka u automobilu, otisaka prstiju od čokolade. Umesto toga, ukoliko je lepo vreme i imate dvorište, napravite zajedničku zabavu za celu porodicu. Svi krpe u ruke i na pranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *