Funkcije koje imaju moderne žardinjere za sve tipove biljaka

Negovanje biljnih kultura zasniva se na detaljnim informisanjem u vezi sa načinom sadnje, dinamikom zalivanja i održavanja, kao i mestom i „pakovanjem“ koje najbolje odgovara dugovečnosti korena, stabljike, lista, čak i cveta u zavisnosti od konkretne sorte i vrste. Žardinjere u koje se posipa zemlja, postavljaju i gaje biljke predstavljaju inovativne posude koje imaju višenamenski karakter. 

Da bi se odabrale odgovarajuće žardinjere za sve tipove biljaka, važno je ustanoviti kakav oblik, dizajn, materijal, dimenzije i sistem zalivanja odgovara konkretnoj, najčešće cvetnoj kulturi. Kako su namenjene enterijeru i eksterijeru, u pitanju su funkcionalne, dekorativne i multipraktične posude u kojima, uz pravilnu negu i održavanje, sastav, mirisne note i lepote biljaka imaju najveći stepen kvaliteta.

Zaštita biljaka, pravilno uzgajanje i odlični ambijentalni uslovi

Upotreba žardinjere za uzgajanje biljaka u žbunastom, bogatom obliku i izgledu potiče još iz Starog Rima, a zatim i drevne Evrope. Pored sjajnog aranžiranja, ulepšavanja enterijera i eksterijera, kao i obogaćivanja same biljke visokom i širokom podlogom kao što su to žardinjere, one imaju značajnu zaštitnu ulogu. Naime, za razliku od vrtova i mesta koja su izložena suncu u većoj meri nego što je biljkama potrebno, svaka žardinjera može se postaviti, preneti ili betonirati na tačno željenoj poziciji sa odličnim ambijentalnim uslovima. Sistem zalivanja može da bude takav da dno ispod biljke ima šupljine, kao i da se voda skuplja u unutrašnjost podloge, ili da budu potpuno zatvorene. 

Inovativne žardinjere čuvaju okruženje i stvaraju prisustvo zelenila, cvetnih nota, biljaka i insekata na mestima koja nisu pokrivena zemljištem, kao što su saobraćajnice, trgovi, mostovi i slično. Zaštita biljaka obezbeđuje se i snažnim materijalom koji čvrsto drži zemlju, đubrivo i druge hranljive strukture u prostoru posude, pružajući postepeno razlaganje i osnaživanje od korena do cveta ili ploda. Namenjene su žbunastim, ali i standardnim, visećim i drvenastim biljkama različitih dimenzija, kao čvrsta osnova i oslonac koji čuva hranljivost.

Fenomenalno aranžiranje cveća uz dizajn koji je uvek moderan i atraktivan

Žardinjere se najčešće koriste prilikom aranžiranja cveća, mada se mogu upotrebiti i za određene plodonosne biljke. Velika prednost je to što su danas dostupne u širokom spektru boja i dezena, pa se jednostavno „uklapaju“ sa svakim ambijentom. Višenamenske su i mogu se postaviti ispred ili unutar objekata, bilo da je u pitanju hodnik, prostor kancelarije, ili dnevni boravak u domu. 

Kreiraju se od raznovrsnih materijala i pre svega se koristi plastika različite debljine i dimenzija, keramike, zatim pvc strukture, metala, betona, kamena i mnogih drugih opcija, u zavisnosti od vrste biljke, mesta na koje se postavljaju, kao i da li je u pitanju enterijer ili eksterijer. Takođe, žardinjere se mogu kupiti u velikoj ponudi oblika – od ovalnih i potpuno kružnih, preko kvadratnih i pravougaonih, do neverovatnih kombinacija oblika i dimenzija. Karakteriše ih izuzetan kapacitet i obično veće dimenzije, pa se biraju za gabaritnije biljke i žbunove, za razliku od klasičnih saksija. 

Inovativni materijali, dizajn i praktičnost koje imaju moderne žardinjere učinile su ih veoma popularnim za sadnju raznovrsnih vrsta biljaka, kako u zatvorenom, tako i u otvorenom ambijentu privatnih ili poslovnih namena, kao i javnih površina. Pružaju biljkama zaštitu, čine ih lepim i urednim, obezbeđujući uslove za adekvatno zalivanje, zadržavanje hranljivih sastojaka i uvek svež izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *