Koji su uzroci kondiloma i kako ih lečiti

Kondilomi su najčešća polno prenosiva bolest. Vezuju se pre svega za seksualno aktivno stanovništvo, mogu ih imati i žene i muškarci, a najviše slučajeva se javlja kod mlađih ljudi. Statistika kaže da su to oni od 20 do 30 godina.


Šta je uzrok kondiloma?

Kondilomi se pojavljuju nakon infekcije virusom. Virus se prenosi u najvećem broju slučajeva seksualnim kontaktom. Tačnije, u pitanju je velika grupa od više od sto virusa. Zajednički naziv za sve sojeve virusa jeste HPV što je skraćenica za humani papiloma virus. Neki od podtipova ove grupe virusa izazivaju ozbiljnije promene na ćelijama i spadaju u visokorizične. Jedna infekcija najčešće je posledica više združenih tipova ovog virusa i važno je precizno utvrditi faktor rizika. Kolposkopijom i papa testom to će se uraditi na ginekološkom pregledu. Tada će se videti i da li su se pojavili kondilomi i pre nego što postanu vidljivi golim okom.
Oko 40 podtipova ovog virusa izazvaće kondilome. Ipak, problem sa ovom infekcijom jeste što je vrlo često asimptomatska, a prenosi se lako. Asimptomatski slučajevi češće su muškarci, ali i kod žena može postojati i proći bez ikakvih simptoma. Procenjuje se da se simptomi pojavljuju kod oko 30% zaražene populacije i zato je jedino sigurno rešenje utvrditi ih pregledom.

Imunitet i kondilomi

Za nastanak kondiloma presudan je virus, ali za njihovo (ne)pojavljivanje važan je imunitet organizma. Kada se kondilomi pojave bez obzira da li su manji treba reagovati, a ne čekati da nestanu sami od sebe. Često se govori o imunitetu kao odbrani od kondiloma, ali ukoliko infekcija postoji ona treba da se leči i nikako se ne treba oslanjati samo na imunitet. Zato je najbolje rešenje rana dijagnoza i lečenje uz jačanje imuniteta.

Terapija i lečenje kondiloma

Sve polne bolesti pa i kondilomi zahtevaju adekvatno lečenje što je ponekad komplikovan proces. Pre svega treba prevazići svaku sramotu i neprijatnost usled obolevanja. jer ukoliko su ovakve bolesti tabu neće se mnogo postiči i bolest može da se pogorša.
Zatim, treba imati poverenje u lekara, jer proces lečenja može da potraje, kondilomi se često vračaju, pa pacijenti budu obeshrabreni i misle da ih lekar ne leči dobro. Naročito je opasno lečiti se samostalno ili nekim neproverenim preparatima koji se reklamiraju.

Kako se zaštititi od infekcije?

Rizik su svakako nezaštićeni seksualni odnosi, ali u vezi sa HPV grupom virusa postoji još jedna otežavajuća okolnost. Čak ni korišćenje zaštite tokom odnosa (koja se svakako preporučuje) ne može potpuno da zaštiti od infekcije, ali smanjuje rizik.
Zato je, bar za žene, najbolja prevencija redovan pregled.
Novo dostignuće jeste i vakcina koja se preporučuje mladim osobama pre stupanja u seksualne odnose. U zemljama u kojima je počela da se sprovodi vakcinacija smanjen je broj HPV infekcija.

Terapija

Kondilomi se leče na različite načine. Terapija se prilagođava svakom pacijentu. Primenjuju se klasična hirurška intervencija, ali i laserska i krioterapija. Za uklanjanje kondiloma koristi se i radiofrekventni nož. Tok oporavka kao i kod lečenja zavisi od slučaja do slučaja, ali ne bi trebalo da bude težak i dug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *