Oplemenite svoje dvorište i baštu

Svima koji se bave uređenjem vrta je i te kako dobro poznato da određeni suplementi mogu mnogo koštati. U tom smislu je sasvim očekivano što ljudi koji žele da koriste malč za uređenje dvorišta imaju u pitanje o tome koliko takva vrsta podloge košta. 

Pre nego što odgovorimo na to pitanje, moramo naglasiti da je u pitanju odlična opcija za zagrtanje biljaka, koja osim dekorativne funkcije ima i praktičnu. Naime, poznato je da biljke oko kojih se nalazi ili prirodni ili dekorativni malč i te kako dobro napreduju, prosto zato što taj materijal u velikoj meri sprečava širenje korova, a istovremeno zadržava vlagu. 

Ipak, ono što se može smatrati posebnom prednošću korišćenja ovog dekorativnog elementa jeste njegova cena. Naravno, ona varira ne samo u zavisnosti od toga da li je u pitanju prirodni ili malč koji je obojen, nego i u zavisnosti od proizvođača i količine. U principu, količina malča se određuje na osnovu toga koje je debljine sloj, pa se i tu može prilično uštedeti, a istovremeno iskoristiti maksimalno. Svakako, ljude koji vode računa o tome da njihova okućnica i u tu svrhu koriste malč, cena ne bi trebalo da brine, budući da se smatra povoljnijom. Jedino što je skuplja opcija u tom slučaju jeste mal čkoji je bojen u tačno određenu boju, tako da ako se odluče za prirodni, a ne dekorativni, nema nikakve sumnje da će biti zadovoljni i cenom i efektom koji će imati na biljke, uzevši u obzir da će zahvaljujući njemu biti dovoljno vlage u zemljištu, sa jedne i manje korova, sa druge strane.

Koliko košta malč?

Ono što će posebno sve obradovati jeste ono što će sve posebno obradovati kad je u pitanju malč, jeste njegova cena. Naime, a radi se o dodatku koji se može smatrati i vrstom đubriva, uzevši u obzir da se u određenom vremenskom periodu on u zemlji razlaže i istovremeno hrani biljku. Radi se o pakovanju od 50 litara, koje je dovoljno za jedan do jedan i po kvadratni metar prostora. U principu, zavisi koliko će malča biti potrebno od toga koje debljine se stavi podloga. 

Kada je u pitanju malč, cena varira od 600 do blizu 900 dinara, a za pakovanje od 50 litara. Ova varijacija u ceni zavisi isključivo od toga da li je u pitanju malč narandžaste ili crvene, odnosno braon, žute, zelene, plave ili crne boje, te da li se neko odluči da kupi prirodni malč, koji nije tretiran nikakvim bojama. Na tržištu se mogu naći i pakovanja od 20 litara, a njihova cena varira od oko 300 do oko 500 dinara. Naravno sve zavisi od proizvođača i od kvaliteta, ali i od toga koji boje je malč. 

Trebalo bi imati na umu i to da je u pitanju vrlo kvalitetan materijal, uzevši u obzir da se radi o prirodnom materijalu, koji je izrađen od manjih komada drveta, odnosno crnog bora. Svakako da malč koji je izrađen od crnog bora može da se smatra najkvalitetnijim.

Ipak, ništa manje za njim ne zaostaje ni druga vrsta malča, a nema nikakve sumnje da će upotpuniti u velikoj meri celokupan ugođaj, te oplemeniti dvorište. 

I ono što je svima najbitnije kada se koristi malč, cena ovog proizvoda može da se smatra vrlo povoljnom, kada se uzme u obzir kakav efekat će imati ne samo na biljke, nego i na celokupno dvorište.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *