Kako da odaberete zavese za dnevnu sobu

Zavese za dnevnu sobu neizmerno doprinose enterijeru. One su te koje obogaćuju prostor, ukoliko se, naravno odaberu one prave. Sa obzirom na to, mi smo izdvojili par stvari na koje trebate obratiti pažnju, naročito kad je dnevna soba u pitanju, jer je to, ipak, mesto gde se najčešće okupljaju svi članovi porodice, ali i gosti.

Imajte na umu da je funkcija na prvom mestu. Pre nego što izaberete zavese za dnevnu sobu, morate da znate koja je njihova glavna namena i zašto ih želite. Ako je cilj čisto dekorativan, onda moraju doprineti ili istaći stil sobe. Postoje i drugi važni razlozi da imate zavese u dnevnoj sobi, poput pružanja privatnosti i kontrolisanja količine svetlosti koja ulazi u prostoriju. 

Koje zavese za dnevnu sobu su najbolje?

Odgovor na ovo pitanje u velikoj meri zavisi od stila vašeg kućnog dekora, kao i od vašeg budžeta. 

Razlika između zavesa i draperija

Prvi korak pri odabiru zavese za dnevnu sobu je da shvatite šta vaša soba zahteva. Često vlasnici kuća biraju zavese, draperije ili roletne ne znajući razliku. Na taj način, postavljanjem istih bez nekog znanja mogu ometati količinu svetlosti koju vaša soba treba da dobije.

Zavese su napravljene od lakih materijala i uglavnom se koriste u svrhe dobijanja potpunijeg izgleda, ali i privatnosti. Sa druge strane, draperije su napravljene od debljih materijala koji u potpunosti blokiraju sunčevu svetlost, što ih čini idealnim za spavaće sobe.

Dužina i boja tkanine

Kada je dužina u pitanju, morate da uzmete ko deli prostor sa vama. Ukoliko imate malu decu ili ljubimce, preporučljve su kraće zavese, iliti zavese koje dopiru do radijatora. Ukoliko to nije slučaj svakako možete odabrati zavese koje su nešto iznad poda ili ga tek dodiruju. Za utisak „bogatijeg“ izaberite zavese koje u potpunosti „leže“ na podu. Međutim, duge zavese nisu preporučljive ukoliko imate nizak plafon jer mogu ugušiti prostor. 

Boja vaših zavesa bi u idealnom slučaju trebala da bude u skladu sa ostatkom nameštaja. Možete odabrati zavese koje su u skladu sa dekorom ili u kontrastu sa njim. Za prijatan izgled, izaberite zavese u boji koja upotpunjuje nijansu vaših zidova. Alternativno, ukoliko želite da boje zavesa budu u fokusu, odaberite nijansu koja je u suprotnosti sa nameštajem i zidovima.

Zaključak

Bitno je da znate zašto stavljate zavese. Raznovrsnost i raznolikost svakako mogu da zbune, ali dokle god imate u vidu prostor u kojem ih postavljate, zasigurno ćete pronaći one prave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *