Kako se biraju kvalitetni aparati za kafu?

Kom napitku pribegnete nakon buđenja, nakon završenog teškog posla, tokom rada? Verujemo da će kod većine odgovor biti isti, a to je kafa. Šta god voleli da konzumirate, kafa je u bilo koje doba dana poželjna, a posebno je to izraženo kod kafopija koji ništa ne rade bez šolje jake, kvalitetne i zaista ukusne kafe. Njeno spremanje se razlikuje, čini se, od kraja do kraja, neko čeka da voda provri da bi se zakuvala, neko je zakuva pre toga, dok espresso i ostale kafe zahtevaju sasvim drugačiju pripremu. Aparati za kafu su tu glavno oruđe za rad, jer bez njega određene vrste kafe ne mogu da se pripreme.

Odavno je prošlo vreme kada su aparati za kafu bili samo deo opreme za kafiće, kafeterije i restorane, jer već dugo vremena njihovi proizvođači veliku pažnju posvećuju ljubiteljima ovog gorčijeg napitka, pa prave sve novije verzije aparata za espresso i druge kafe, ali za kućnu upotrebu. No, kako svrha, tako i način biranja, ostaje sasvim isti.

Kako su se razvijali aparati za kafu?

Kao i sva moguća tehnologija, tako su se i aparati za kafu kroz vreme razvijali i došli do trenutka kada iz njih izlazi savršen ukus jake i kremaste kafe, u koju se stavlja mleko, mlečna pena, brojni ukusi i tako dalje. Međutim, današnjem dobrom ukusu espresso kafe, na primer, možemo zahvaliti samo tom napretku i automatizovanju samih aparata. Kako je sve postalo „pametno“, od računara, telefona, preko ručnih satova, morali su i oni da se unaprede. Prvi aparati su radili uz pomoć vodene pare, ali najveća mana njena je bila što nema snagu da proizvede dovoljno jak pritisak koji bi napravio kvalitetnu kafu. Danas oni funkcionišu po principu izbacivanja vode pod veoma jakim pritiskom, ta voda prolazi kroz samlevenu kafu i dobija se napitak koji je punog ukusa, bez suvišnog osećaja ukusa mleka ili vode.

Sve ovo ukazuje na jednu veoma bitnu činjenicu, a to je da kada kupujete aparat za kafu, nebitno da li je on za espresso kafu, kafu iz kapsula i slično, važno je posmatrati sve mogućnosti samog aparata i time sagledati njegove kvalitete.

Kako odabrati aparat za kafu?

Sam odabir zavisi od više faktora, da li vas privlače espresso aparati koji prave  vaše omiljeno piće od mlevene kafe ili se radi o nekom aparatu koji služi za ubacivanje kapsule za kafu. Kada su u pitanju ovi drugi, izbor treba da se svede na tome da odaberete aparat brenda koji nudi veći broj različitih kafa, koje su ukusne i kvalitetne, te aparat koji ima što jači pritisak, kao što smo već pomenuli, kako bi kafa bila ukusnija i lepša. Aparati za espresso imaju različiti, s druge strane. Ako volite da pijete prilično jaku kafu, onda je dobro kupiti aparat koji ujedno ima i mlin, jer njihov mlin sitnije melje zrna kafe, a to čini da ona bude intenzivnija, kako po jačini, tako i po samom ukusu.

Postoje aparati za kafu koji nude opciju spremanje jedne, ali i dve kafe odjednom, pa i to može da bude jedna od opcija koja se razmatra prilikom njihove kupovine. Ali ostaje da je jačina pritiska vode glavni kriterijum, jer je on odgovaran za to kakvu ćete kafu u aparatu „kuvati“, a dobro znamo jedno, dobra kafa znači i dobro jutro, dobar dan, a mnogima i dobru, energičnu noć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *