Da li je rentiranje stana ili poslovnog prostora danas isplativ posao?

 

Svako ko ima nameru da ulaže u nekretnine treba da zna da će mu se ova vrsta investicije kad tad isplatiti. Skoro svi vlasnici stana se slažu sa konstatacijom da se od iznajmljivanja danas može dobiti adekvatna mesečna zarada i lepo živeti od nje. Nekima je ovo vrsta dodatnog prihoda, dok neki praktično žive od rente. 

Mnogi imaju tu sreću da naslede neku nekretninu. Tada je dovoljno da se uloži malo novca u njeno opremanje, i ona je spremna za iznajmljivanje. 

 

Kada se može reći da se rentiranje isplati?

Postoji nekoliko faktora koji određuju isplativost izdavanja nekretnine ili poslovnog prostora. Svi oni direktno utiču na formiranje cene mesečne kirije tj. na to koliko će vlasnik neke nekretnine zarađivati od rentiranja.

 

Od lokacije mnogo štošta zavisi

Ono što svakako utiče na to koliku će kiriju podstanari plaćati svakog meseca jeste u kom gradu se nalazi nekretnina koja se izdaje. Poznato je da je u većim gradovima Srbije renta dosta viša od recimo nekretnine koja se nalazi u nekom manjem gradu na teritoriji naše zemlje. Veći gradovi poput Beograda i Niša su vrlo atraktivni za posetu kako studenata, tako i turista ali i mnogih mladih porodičnih ljudi. 

Ako se baziramo na recimo Beograd, videćemo da se i u njemu može javiti razlika u ceni kada je rentiranje u pitanju. Tako na primer, izdavanje stanova Zemun ne može imati veću mesečnu rentu od recimo izdavanje nekog stana u samom centru grada. Dakle, lokacija je ta koja određuje koliko će vlasnici nekretnina zarađivati od ove vrste posla. 

 

Stara ili nova gradnja takođe utiču na formiranje rente

Ukoliko se uporede dva stana koji se nalaze na istoj lokaciji, s tim što je prvi stan u okviru stambene zgrade koja je građena pre desetinu godina dok se drugi nalazi u novoj zgradi koja je relativno skoro izgrađena, sigurno da će vlasnik novog stana moći više da zarađuje od iznajmljivanja. 

Svi noviji stanovi danas imaju grejanje na gas, potpuno nov nameštaj, prozore, pa mnogi zakupci prosto žele upravo da ovako nešto zakupe za sebe i svoju porodicu na duži vremenski period. Kod mnogih stanova u staroj gradnji postoji problem sa izolacijom, kao i sa prozorima koji ne dihtuju kako treba, a da ne pričamo koliko dugo se nisu krečili. Zbog toga oni po ceni kada je izdavanje u pitanju ne mogu da pariraju sa novoizgrađenim stanovima. 

 

Od kvadrature takođe može zavisi mesečna kirija

U zavisnosti od toga koliko kvadrata ima stan koji se izdaje često može zavisiti i koliko će mesečno vlasnik stana dobijati za njegovo rentiranje. Što je nekretnina veća, to se može dobiti veća renta. Veći stanovi su idealni za male preduzetnike koji ih najčešće zakupljuju jer na taj način mogu znatno da uštede nego kada bi u nekoj luksuznoj zgradi iznajmili poslovan prostor. 

Dakle, koliko se danas isplati posao izdavanja zavisi od više faktora. Neke od njih smo predstavili u samom tekstu. Svakako se može zaključiti da se rentiranje uvek više isplati od recimo situacije da neko poseduje stan koji je prazan koji ne koristiti ni u kakve svrhe. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *