Kako odabrati ljuljašku za bebe?

Jedan od najgledanijih proizvoda za bebe je upravo ljuljaška. Mnogi roditelji razmatraju da li je nabaviti, da li je to bespotrebni trošak i koliko će je uopšte koristiti. Često ne mogu da vide koliko je ljuljaška potrebna, zanemaruju koliko koristi od nje mogu da imaju i beba i oni sami.

Postoji mnogo vrsta ljuljaški na tržištu, različitih proizvođača, dizajna, dodatne opreme.. Ali ono što je svima zajedničko je da pružaju nekoliko osnovnih stvari svojim malim korisnicima. Pre svega tu su da ih umire, pomalo zabave i pomognu mami kako bi ona imala kratak predah. Ako izuzmemo krevetac, ljuljaške su najiskorišćeniji komad nameštaja. Bebe žele da ih hranite, nosite, ljuljuškate. I na roditelju je da to bebi pruži bezuslovno. Ali, naravno, uvek dobro dođe pomoć. E tu nastupa ljuljaška.

 

Šta je sve potrebno da poseduje ljuljaška za bebe?

Kao prvo potrebno je da ljuljaška za bebe bude proizvedena po određenim standardima i od proverenog proizvođača, kako bi bebi i vama pružila sigurnost. Pomaže dosta i to da se ljuljaška lako sklapa i rasklapa, da nije previše teška kako biste mogli lako da je prebacujete i prostorije u prostoriju. Različiti modeli dolazi sa različitim napajanjem. Pa tako imate modele sa baterijama, sa utikačima na struju, a neki imaju i mogućnost punjenja baterija. Noviji modeli imaju mogućnost povezivanja sapametnim uređajem preko Bluetooth-a, što omogućava puštanje muzike ili „bele buke“ koju bebe obožavaju. Takođe, potrebno je da ljuljaška ima nekoliko brzina njihanja, kao i opciju vibriranja. Kad je reč o materijalu, bićete zahvalni ukoliko može da se skine i mašinski opere, jer bebe mogu da budu prilično neuredne.

Šta to znači bebama?

U prvim mesecima bebe se muče sa raznim izazovima: privikavanjem na novu sredinu, nove zvuke, kao i sa borbom protiv grčeva. Pokazalo se da vibracije na ljuljaškama brzo umire razdražljivu bebu, a neretko je brzo i uspavaju. Ovo posebno znači roditeljima koji se od neredovnog sna i umora već pitaju, sa sumnjom, da li rade sve kako treba. Ujednačeni pokreti imitiraju pokrete koje je beba osećala dok je bila u maminom stomaku, pa je i to dodatno smiruje. Zato se beba oseća nesigurno i negoduje kada je stavite u krevetac, koji je suviše statičan za novorođenče. Ljuljaške za bebe stimulišu nervni sistem koji je odgovoranza ravnotežu, koordinaciju, nivo pažnje, emocionalni razvoj. Sem toga, pruža i zabavu kroz muziku i razne igračke visilice koje možete da okačite u pravcu bebinog vidokruga, i videćete kako će vrlo brzo da ostvari kontakt sa mekanim drugarima. Kada

ljuljašku prebacimo iz jedne u drugu prostoriju i promenimo bebino okruženje podstičemo je da sve više uči o novom svetu izvan maminog stomaka.

Bezbednost

Ako se odlučite za ljuljašku za bebe i da svom detetu omogućite da uživa u njoj, budite sigurni da ste uvek propisno obezbedili bebu. Pojas kojim se pričvršćuje ne treba da bude suviše zategnut, a ni suviše labav. Nikad ne ostavljajte bebu samu, uvek je držite na oku, kako bi bili sigurni da joj je udobno i da je bezbedna. Što se tiče dužeg spavanja u ljuljašci, pedijatri to ipak ne savetuju. Ipak je bolje da beba spava na čvrstoj i ravnoj podlozi, bez ikakvih igračaka i jastučića oko nje. Ova pravila bezbednosti poštujte i ukoliko bebu ostavljate u krevecu ili imate kolevke za bebe.

Ljuljaške kao saveznici roditelja

Mnogi roditelji se pitaju kako su išta uspeli da urade bez pomoći ljuljaške za bebe. Ako ne možete da postignete obaveze u kući, ili vam je potrebno vreme za vas, vrlo je moguće da ćete prosto zavoleti ljuljašku. Još ako imate još neko dete u kući kojem se treba posvetiti, onda ljuljaška može biti rekvizit pomoću kojeg ćete uspeti da provedete kvalitetno vreme sa svojom porodicom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *