Značaj i uloga folne kiseline

Vitamini B grupe zauzimaju veoma važno mesto u brojnim biološkim procesima. Zbog toga ih je dobro redovno, odnosno svakodnevno uzimati kroz ishranu, ali i kroz suplementaciju. Iako za suplementaciju nisu predviđeni svi, čak i kada ih uzimate zbog održavanja zdravlja, opasnost od hipervitaminoze skoro i da ne postoje. Ovo su vitamini rastvorljivi u vodi, izbacuju se svakodnevno iz organizma putem mokraće, pa je veoma teško nataložiti ih u velikim količinama. Isto važi i za vitamin B9, odnosno folnu kiselinu. 

Najbolja folna kiselina jeste ona koja se svakodnevno unosi u organizam, jer stvara neverovatnu veliku podršku psiho-fizičkom sistemu.

Uloga folne kiseline

Kada govorimo o svim grupacijama, muškarcima i žena,a bez obzira na starosnu dob, folna kiselina je značajna zbog stvaranja eritrocita, budući da učestvuje u njihovoj izgradnji. Zato je ovo važan suplement u periodu borbe sa anemijom. Pored toga, folna kiselina pozitivno utiče na rad mozga, a njen nedostatak povezuje sa sa simptomima kao što su umor, pospanost, nesanica, a sve više se govori i o uticaju na pojavu anksioznih osećanja. Kako je bitna i za fizičko, i za mentalno, ali i emocinonalno zdravlje, donosi se već zaključak zašto je najbolja folna kiselina ona koja se unosi redovno, bilo kroz ishranu, bilo kroz dodatke ishrani. 

Folna kiselina u periodu trudnoće

U krugovima pacijenata, folna kiselina je ipak najpoznatija kao trudnički suplement. Posebno je važno da se ona unosi reodvno, svakodnevno, u prvih 12 nedelja trudnoće, kada se dešavaju najbrojnije promene u telu žene. Međutim, koliko je važna za trudnicu, folna kiselina je daleko važnija za razvoj fetusa, jer čak 80% umanjuje pojavu određenih anomalija i smetnji. Naravno, njeno korišćenje se najčešće nastavlja tokom cele trudnoće, pa i u periodu dojenja. Međutim, ni na početku ni kasnije, ne bi trebalo suplemente uzimati na svoju ruku, već isključivo prema preporukama i upustvima lekara koji je zadužen za vođenje trudnoće. 

Osim u periodu trudnoće i dojenja, folnu kiselinu je dobro uzimati i kada želite da zatrudnite, a posebno je to bitno kod pacijentkinja koja su ranije koristile kontraceptivne pilule. 

Preporučene doze folne kiseline

Pored toga što je najbolja folna kiselina ona koja se uzima redovno, bitno je znati koliko je to potrebno uzeti, jer se za svaku grupaciju doze razlikuju. U toku trudnoće je to najčešće u količini između 200 i 300 mcg, tokom dojenja obično 500 mcg. Potrebe organizma se mogu promeniti ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći. Kod ostalih, potrebe za folnom kiselinom su između 250 i 1000 mcg, što se u stvari određuju na osnovu dobijenih rezultata.

Negativni efekti 

Uzimanje prekomerne i veoma visoke doze folne kiseline mogu izazvati stomačne tegobe, mučninu, nadutost, gasove, pormećaj sna, osećaj uznemirenosti, zbog čega je uvek važno pratiti upute lekara ili smernice date na uputstvu za upotrebu suplementa. Kada se predugo uzima folna kiselina, onda može da se zamaskira nedostatak vitamina B12, zbog čega se često dešava da se ova dva vitamina nalaze u istom suplementu u vidu kompleksa vitamina B grupe.

Strah da ćete se ugojiti neka nestane, jer za povećanje apetita odgovoran je isključivo vitamin B1, a ne svi vitamini B grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *