Kako izgleda trudnoća po nedeljama?

Praćenje drugog stanja, odnosno trudnoće zasniva se na detaljnim pregledima koje realizuju ginekolozi, ali je moguće i kreirati sopstveni kalendar i upoznati se sa svim pojavama koje će se dogoditi u bliskoj budućnosti. Trudnoća po nedeljama razvrstana je u 3 trimestra u trajanju od po 13 ili 14 nedelja, a u svakom danu dešava se niz promena, rast ploda i nestrpljivo iščekivanje termina porođaja.

Trudnoća po nedeljama traje ukupno 40 sedmica, ili 280 dana okvirno, a datum porođaja utvrđuje se u odnosu na poslednji menstrualni ciklus, koji se i računa kao prva nedelja drugog stanja. U prvim nedeljama drugo stanje se utvrđuje nakon urađenog testa, kao i pregleda kod ginekologa, najčešće kada već prođe bar 30 dana od začeća i krene pojava prvih simptoma.

Prvi trimestar trudnoće – 13 nedelja za ispitivanja, analize i utvrđivanja stanja

U prvim nedeljama trudnoće očekuje se dosta napetosti, nervoze, ali i neizmerne radosti. Naime, obično nakon 5. nedelje utvrđuje se drugo stanje i obavlja ginekološki pregled, ali je plod uglavnom jasno vidljiv tek nedelju ili dve kasnije. U prvom trimestru se savetuje unos folne kiseline koja jača plod i stvara otpornost organizma, kao i veći stepen obazrivost u smislu naglih pokreta i fizičke aktivnosti.

U ovom periodu mogu se javiti raznoliki simptomi – mučnina, povraćanje i vrtoglavica, pospanost i umor.Negde između 8. i 11. nedelje vrše se detaljnije analize – prenatalni testovi kojima se ispituje genetsko zdravlje ploda, „Double“ i srodne provere stanja. Na samom kraju trećeg meseca – u 13. nedelji, ili na početku drugog trimestra u narednoj sedmici, realizuje se i ultrazvučni pregled „4D“, radi detaljnog praćenja razvoja organa bebe.

Drugi trimestar trudnože – intenzivniji razvoj ploda uz manji obim pregleda

Trudnoća po nedeljama aktivno se prati u svim trimestrima, ali se period četvrtog, petog i šestog meseca može nazvati „mirnijim“ u pogledu analiza i ispitivanja, pa buduće mame mogu malo da odahnu. U 14. nedelji beba ima srazmeran odnos veličine delova tela u odnosu na glavu, a u narednim sedmicama primetno se povećava stomak, kao i stepen razvijenosti ploda.

Do kraja drugog trimestra trudnoću po nedeljama karakterišu sve intenzivniji pokreti bebe, pregledi se realizuju periodično, zaključno sa 27. nedeljom. Tada, beba počinje aktivno da trepće i pomera delove lica, razvijaju se funkcije gutanja i sisanja, dok mame mogu osećati bolove u leđima, zglobovima i povećan intenzitet umora i pospanosti.

Treći trimestar trudnoće – priprema za dolazak na svet novorođenčeta

Kada se prati trudnoća po nedeljama, period pripreme za porođaj, realizacije CTG ultrazvučnog pregleda na kojem se ispisuje nivo kontrakcija i aktivnosti bebe, sledi od 28. nedelje, pa sve do punih 40 sedmica. U ovom periodu trudnice mogu osećati gorušicu, bol ispod grudi sve do prepona zbog rastuće težine bebe, većeg stomaka i pritiska na dijafragmu, kao i bešiku.

Očekuje se intenzivnije mokrenje, bolovi u krstima i sve češće kontrakcije. Beba je potpuno aktivna u pogledu pokreta – može spavati, ali se i okretati, podizati glavu, udarati rukama i nogama direktno u stomak.

Pred sam porođaj, prikuplja se potrebna dokumentacija, vrše pregledi radi utvrđivanja spremnosti za dolazak na svet bebe i razmatra prirodni porođaj ili preporučuje carski rez. Svaka beba je apsolutno neponovljiva i savršena, a najčešće u 40. nedelji ima oko 3.500 grama težine i dužinu od 50 centimetara okvirno, dok se dužina kosice kreće od 1 do 3 centimetra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *