Žensko zdravlje i prevencija: Godišnji pregledi od kojih ne smete bežati

Čekanje bola i pojave simptoma nije ništa drugo do igranje sa zdravljem. Započnimo jednim plastičnim primerom: kada primetite sitnu, jedva vidljivu tačkicu na zdravom zubu, imate mogućnost da odete i da bez anestezije, bez posebnog osećaja bilo kakve neprijatnosti, zalečite zub koji će vas služiti još mnogo.

Sačekate li da prođu meseci, pa čak i godine, zub će početi u jednom momentu da boli, a tada će biti vreme ili za krunicu ili za njegovo vađenje. Isto je i sa zdravljem žena. Statistike govore o tome koliko su žene sve podložnije razvoju kancera grlića materice, dojki, ali i da preko 90% onih koje otkriju bolest u ranoj fazi budu stopostotno izlečene. Snaga prevencije je ono šta služi porazu svake bolesti.

Godišnji pregledi su iz ovog razloga najvažniji. Predstavljaju najbitniju prevenciju. Mogu se raditi u domu zdravlja, bolnici, privatnim ustanovama kao što je ginekološka ordinacija Milenković (nekadašnji Beogyn), bilo kojoj ambulanti, ali je bitno da jednom godišnje uradite skupa sledeće preglede kako biste bili sigurni u svoje zdravlje i eventualne probleme brzo rešili.

Ginekološki i ultrazvučni pregled

Iako predstavljaju dve odvojene medicinske radnje, ginekološki i ultrazvučni pregled bi jednom godišnje trebalo uraditi zajedno kako bi se u potpunosti proverilo žensko reproduktivno zdravlje, kao i kompletno zdravlje organa obuhvaćenih pregledom. Jedan pregled nadopunjuje drugi, zbog čega ih je potrebno uraditi u istom terminu. Ne zaboravite da ginekološki pregled najčešće obuhvata i pregled grudi, ručni pregled zarad otkrivanja potencijalnih kvržica i izraslina. 

Doktor radi uobičajeno abdominalni ultrazvuk, ali ako postoji razlog u tom momentu, može se uraditi i vaginalni ultrazvuk kako bi se otkrilo da li postoje neke promene na grliću materice koje zahtevaju dalje analize ili posmatranje. Redovnim pregledima pacijentkinje su zbrinute i kada je reproduktivno zdravlje u pitanju, kao i zdravlje uopšte kada se radi o promenama na organima, jer se na taj način mogu otkriti već u najranijoj fazi, što obezbeđuje mnogo prostora za delovanje i potpuno izlečenje bez posledica bilo koje prirode.

PAPA test

Kada zakažete godišnji pregled, dobro je usputno zakazati i PAPA test, čija je tačnost visokih 83%. Papanicolaou test služi za rano otkrivanje promena na ćelijama cerviksa ili za otkrivanje rizika za nastanak kancera. Radi se o brisu koji se uzima sa cerviksa, vrata grlića materice, zbog čega se radi u sklopu ginekološkog pregleda. Ordinacija Milenković takođe nudi ovu opciju, kao i opciju dodatnih analiza, ali i kompletne edukacije kada su u pitanju prevencija, analize, te postojeći oblici lečenja kada nastane bilo koji problem. 

Kolposkopija

Udružen sa kolposkopijom, PAPA test daje tačnost od 99%. Iz ovog razloga se često svrstava u preporučene godišnje preglede, a predstavlja obavezan pregled kada rezultati PAPA testa prikazuju uvećane vrednosti koje ukazuju na postojanje promena ili neke prekancerozne promene. Kolposkopijom se tkivo cerviksa, vagine i vulve vidi bolje, zbog čega odabrani lekar ima jasan pregled tkiva i prostor za ustanovljavanje postojanja ili nepostojanja promena. 

Već od 15 godine života, a najviše od momenta kada postane seksualno aktivna, svaka žena bi trebalo da najmanje jednom godišnje zbog ovih pregleda poseti odabranog ginekologa. Ordinacija Milenković nudi sve preglede na jednom mestu, pa tako imate priliku da kroz samo sat ili dva odvojenih jednom godišnje budete mirni kada je zdravlje u pitanju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *