laserska epilacija

Depilacija – pojam, vrste i opis tretmana

U današnje vreme, gotovo da nema ženske osobe koja bar jednom nije otišla na depilaciju. Proces uklanjanja neželjenih dlačica je sve popularniji i među muškom populacijom.

I dok žene najčešće depiliraju nausnice, pazuh, ruke, noge i prepone, muškarci se najviše odlučuju za depilaciju leđa i grudi. Postoji nekoliko različitih metoda depilacije, od kojih su neke privremene, dok su druge dugotrajnije ili trajne. U nastavku treksta upoznaćete se sa vrstama depilacije i načinom kako se sprovode. 

Depilacija toplim i hladnim voskom – najrasprostranjeniji tipovi depilacije

U kozmetičkim salonima u Srbiji najčešće se koristi topli vosak za depilaciju. Depilacija toplim voskom ima brojne prednosti kao što su dugotrajni rezultati, glatka koža meka na dodir, rast tanjih dlačica lakših za čupanje, ali i generalno smanjen rast dlačica. Međutim, svako ko se bar jednom depilirao toplim voskom zna da može da izazove neželjene efekte poput iritacije kože, infekcija, opekotina, jakog crvenila i izbijanja bubuljica. Osim toga, tretman izuzetno bolan naročito na osetljivim područjima na kojima je koža nežna. 

Pored depilacije toplim, najrasprostranjenija je depilacija hladnim voskom. Njena prednost u odnosu na prethodnu je priprema. Naime, dok kod prve vosak treba otopiti i paziti se opekotina prilikom nanošenja na površinu kože, kod depilacije hladnim voskom nema rizika od opekotina. Hladni vosak dolazi u spreman za upotrebu trakama ili pločicama, što ga čini jednostavnijim za korišćenje, a tretman mnogo bržim. Međutim, mana ovog tretmana je efikasnost, jer se hladni vosak ne lepi tako čvrsto za dlačice ili ne otvara pore kao što to radi topli vosak.

Za obe vrste tretmana nije potrebna nikakva posebna priprema, osim dovoljno dugog čekanja da dlačice dostignu dužinu pogodnu za čupanje.  

Depilacija šećernom pastom – idealna za trudnice

Kako bi se rešio problem iritacije, kozmetičari su počeli da uvršćuju još jedan vid depilacije u svoju ponudu. Reč je o depilaciji šećernom pastom koja se pravi od vode, limuna i šećera. Predstavlja prirodnu alternativu depilaciji voskom. Osobe koje imaju osetljivu kožu, trudnice i svi oni koji preferiraju prirodne sastojke biraju ovaj tip odstranjivanja dlačica. Ipak, za ovaj vid depilacije važno je da izaberete veštog „majstora”. 

Depilacija šećernom pastom zahteva veštinu i praksu kako bi se postigli najbolji rezultati. Početnici mogu imati poteškoća u pravilnom nanošenju i odstranjivanju paste. Najbolje je da se oslanjate na preporuke svojih prijatelja i poznanika prilikom izbora kozmetičkog salona za depilaciju šečernom pastom. Možete da očekujete I nešto više cene u odnosu na depilaciju voskom, jer je pasta skuplji materijal i zahteva veštije kozmetičare. 

Laserska epilacija – trajno uklanjanje dlačica

Ključna razlika između epilacije i depilacije je u tome da epilacija uklanja dlačice i folikule iz korena, dok depilacija uklanja samo vidljive delove dlačica. Epilacija obično pruža duže trajne rezultate, ali može biti bolnija i zahtevnija.

Laserska epilacija je postupak uklanjanja neželjenih dlačica primenom laserske tehnologije. Ovaj tretman se često koristi kako bi se trajno smanjio rast dlačica na telu. Postupak funkcioniše tako što laserska svetlost prodire u folikule dlačica i oštećuje ih, čime se sprečava ili usporava njihov rast. 

Ovaj tretman ne zahteva „puštanje” dlačica, ali u sklopu priprema ne smete izlagati suncu delove tele koje planirate da epilirate. Tokom tretmana, specijalni laserski aparat se usmerava prema oblasti sa neželjenim dlačicama. Laser emituje visokoenergetsku svetlost koja se apsorbuje od strane melanina, pigmenta u dlačicama. Svetlost laserskog zračenja se pretvara u toplotnu energiju koja oštećuje folikule što dalje sprečava ili usporava dalji rast dlačica. Kako bi se postigao optimalan rezultat, obično je potrebno više tretmana, jer folikule dlačica prolaze kroz različite faze rasta. Tretman se ponavlja svakih 6-8 nedelja kada su regije tela u pitanju, ili 4-6 nedelja ako se radi o regijama lica.

Najbolji rezultati laserske epilacije obično se postižu na osobama sa tamnom dlakom i svetlom kožom, jer laserski aparat lakše prepoznaje melanin u dlačicama. Promenu ćete uočiti posle prvog tretmana, kada otpada 20-30% dlačica, dok se svakim sledećim tretmanom broj dlačica sve više smanjuje. 

Glavna prednost laserske epilacije su trajni rezultati i odsustvo bola tokom tretmana, dok je glavni nedostatak visoka cena. Ipak, kada saberete koliko novca date da depilaciju tokom godine, videćete da se laserski tretman više isplati. 

Kao i kod drugih tretmana, vodite računa prilikom izbora salona i kozmetičara. Cilj je da budete zadovoljniji sobom, a to ćete uspeti samo ako vam neko savršeno odradi tretman za odstranjivanje dlačica. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *