Kada treba otići kod ginekologa

Ginekološka ordinacija se posećuju iz jednog razloga, a to je očuvanje zdravlja reproduktivnih organa.

Kao što odlazimo na rutinske preglede kod lekara opšte prakse, potrebno je bar jednom godišnje posetiti ginekološku ordinaciju, radi kontreole trenutnog stanja, prevencije mogućih rizika, bilo da su to nasledne bolesti ili polono prenosive. Isto tako, ginekološke ordinacije su uvek posećenije od strane trudnica, koje pored svog stanja kontrolišu i zdravlje i razvoj svoje bebe.

Ginekološke ordinacije, u tom cilju imaju veliki broj opservacija, tehnika i pregleda koji mogu ukazati na problem i sada već pronaći rešenje za većinu istih.

Ono što je glavni problem jeste nesigurnost žena, kod kojih još uvek nije dovoljno razvijena slika o potrebi ovakvih kontrola, ali i u slučaju sa mladim devojkama, koje često nisu dovoljno informisane koliko im ginekološki pregledi mogu doprineti u očuvanju reproduktivnog zdravlja i smanjiti određene rizike kod pojedinih.

Ono što je potrebno znati, jeste kada je potrebno otići na prvi pregled, koliko često treba posećivati ginekološke ordinacije kao i ono šta naas tamo očekuje.

Prvi ginekološki pregled

Doktori su se složili da je prvi pregled potrebno obaviti pre pojave prve menstruacije ali i pre prvog stupanja u seksualne odnose, kako bi se dobile pravovremene informacije o postojećim rizicima, kao i načinu i zaštiti od istih. Isto tako, ukoliko se i pre toga ali i posle javi problem vezasn za ciklus, odnosno ukoliko su oni neredovni i bolni, potrebno je javiti se lekaru, koji će otkriti uzrok i dati određenu terapiju ukoliko za njom ima potrebe. Isto tako, pri pojavi bilo kakvih neprijatnih sintoma, potrebno je posetiti ginekološku ordinaciju radi otkrivanja uzroka i lečenja istog.

Pregledi u trudnoći

Što se tiče pregleda u trudnoći, koliko god oni bili rutinski, trudnice su danas u obavezi da najmanje jednom mesečno posećuju svog ginekologa, koji će ih upućivati na ostale kontrolne preglede, voditi trudnoću, davati savete i pratiti stanje bebe i majke. U periodu trudnoće, najbolje je izabrati jednog lekara koji će voditi ceo tok, kako bi u svakom trenutku imao potpuni uvid u vaše drugo stanje, koje je drugačije kod svake trudnice, ali i kako biste se vi osećali siguno i imali potpuno poverenje u svog izabranog lekara, posebno kada dođe najbitniji momenat.

Odlazak na redovne ginekološke kontrole

Što se tiče ostalih pregleda, preporuka je da se ginekološke ordinacije posećuju bar jednom godišnje, kako bi se stanje svake žene pratilo, posebo u određenim godinama kada se mogu javiti neke nasledne bolesti, kao što su karcinom grlića materice i karcinom dojke. Redovnim odlascima na ginekološke preglede, moguće je uočiti pojavu bolesti u ranoj fazi i na vreme je odstraniti. Isto tako, redovnim posetama moguće je uočiti pormene u hormonima, prisutvo polnih bolesti, odrediti uzrok gojaznosti, teškoće u začeću ili nešto drugo. Pojavom bilo kakvih simptoma koji odstupaju od normalnih, kao što su peckanje, bol, svrab pri mokrenju ili odnosu, izostanak menstruacije, naglo gojenje i mršavljenje, ulazak u menopauzu, posetom ginekološke ordinacije može se odrediti uzrok pouzdano ali i lečiti vrlo uspešno.

Uz pomoć savremene tehnologije koju ginekološke ordinacije većinom koriste, pored standardnog pregleda koji obuhvata i papa nikolau test, ultrazvuk  kolposkiopiju, cervikalni i vaginalni bris, ginekološke ordinacije nude usluge poput testova na različite bakterije, polno prenosive bolesti, HPV tipizaciju, uzimanje biopsije grlića materice, kontraceptivne metode kao što je ugradnja spirale, ali i hiruške intervencije kao što su laparoskopija, serklaž, konizacija, kiretaža i drugi. Tu su naravno i ginekološke ordinacije, specijalizovane za lečenje steriliteta kod žena i muškaraca, koje uz pomoć razvijene tehnologije postižu sve više uspeha i pomažu u očuvanju roditeljstva, porodice i pouzdanju bračnih parova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *