Savremena tehnologija ima primenu i u stomatologiji

Da je moderna tehnologija odavno uzela maha i danas se bez nje ne može zamisliti život, dokazuju brojna naučna istraživanja, dostignuća, pa i mnogi patenti, posebno mladih naučnika. Kada nauka svoju potvrdu ima u praksi, odna se s pravom može reći da je neki patent uspeo i da je njegova primena doslovna.

Danas se stiglo sa istraživanjima do toga da će radnike u fabrikama još malo zameniti roboti. Pametni telefoni odavno razmišljaju za nas, smart automobil se voze bez vozača, a još malo ćemo živeti u pametnim kućama i gradovima, tako da ćemo sve imati na dodir i dohvat ruke, da ne kažem na klik od nas.

Da je nauka bacila kamen daleko, što bi se u našem narodu reklo, potvrđuju i mnoga dostignuća u medicine. Pronađeni su brojni lekovi za mnoge, do skora, neizlečive bolesti, a brojne su inovacije omišljene i kada je u pitanju stomatologija.

Naime, kada se spomenu implantati, prvo što se pomisli to je punjenje grudi, usana, a retko kome bi nejpre pali na pamet zubni implantati. Savremena stomatologija učinila je da su ove inovacije danas veoma dostupne i da se mogu veoma jednostavno nadoknaditi neki zubi, posebbno ako je reč o prednjim zubima. Kada kažemo veoma jednostavno, ne mislimo to doslovce, jer ceo proces ugradnje implatata zahteva i vreme i novac, al ii strpljenje pacijenta i veštinu i umeće  stomatologa. U svakom slučaju, danas je to moguće, tako da ako ste se razmišljali da li da ugradite neki zubni implantat, treba da imate na umu koje su njegove prednosti.

Zubni implantat

Najpre da kažemo šta zubni implantat jeste. On predstavlja titanijumski šraf koji zamenjuje koren zuba, a na njega se nadograđuje ostatak zuba i zubna krunica. Nekada se ugrađuje samo jedan zub, a nekada je moguće nadomestiti čitavu vilicu. Mešutim, da bi se on uspešno ugadio moraju da se ispune neki preduslovi. Naime, osoba koja se odluči za ugradnju implantata mora da bude potpuno zdrava. Nikako ne sme bolovati od nekih poremećaja u metabolizmu, niti da ima problem sa viličnom kosti. Posebno je važna oralna higijena, pa upala desni i drugi problem nikako ne dolaze u obzir. Zbog toga su neophodni pažljivi pregledi, mežusobne konsultacije stručnjaka, pa tek onda se kreće sa ugradnjom implantata.

Sam proces ugradnje implantata traje svega 20 minuta do pola sata i sve se unapred zna kako će se odvijati. Uz pomoć anastezije pacijent ništa ništa neće osećati, a po prestanku dejstva anestezije moguće je da osetite mali bol koji neće dugo trajati. Svakako, ostatak zuba i sama zubna krunica ugrašuju se nekoliko meseci kasnije kako bi se integrisali sam implantat i zubna kost. Treba posebno obratiti pažnju tokom ovog perioda na oralnu higijenu, koja zahteva svakodnevan tretman, pažljivu i detaljnu brigu i negu zuba. Ne kaže se slučajno bolje sprečiti, nego lečiti. Zato se potrudite da na vreme sprečite pojavu neželjenih oboljenja, jer usled nedovoljno pažljivog održavanja oralne higijene moguća je upala desni, a iako vam se čini da nije strašna, znajte da upala desni je samo početak ozbiljnijih bolesti poput paradontopatije.

Takoše, posebno treba oobratiti pažnju na zubne implantate, jer ukoliko je upala desni postala hronično oboljenje ona može dovesti do razgradnje same zubne kosti koja se nalazi oko implantata, a ako do toga dođe, onda je i te kako izvesno da će i implantat ispasti.

Zato nemojte biti lenji, već redovno odlazite na kontrole i održavajte higijenu vaše usne duplje, kako biste se na vreme zšatitili  od pojave brojnih kontraindikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *