Šta je potrebno da znaš pre nego što se prijaviš na work an travel program?

Mnogi studenti maštaju o tome da se otisnu u avanturu zvanu „work and travel“ i da tako započnu jedan sasvim novi, veoma zanimljiv deo svog života. I to je definitivno jedna od najboljih odluka koja može da se donese u tim godinama, s obzirom na to da je iskustvo koje se ovom prilikom dobije veliko i važno za ceo život. Međutim, pre samog prijavljivanja potrebno je mnogo istražiti o samom programu, šta on to sve podrazumeva, šta sve pruža, ali i šta sve traži.

Pa, ako ste i vi u sred nekih ovakvih razmišljanja, na prvom mestu je najbitnije da znate ono osnovno, a to su uslovi koji se moraju ispoštovati kada je program work and travel u pitanju.

Uslovi

Već svi znaju da je ovo apsolutno studentski program, koji je isključivo namenjen učenicima na višim i visokim školama, pa kako smo to svi apsolvirali, trebalo bi preći na sve ostale detalje koji nekada učine da osoba ne bude primljena, jer se ne raspita dovoljno o njima. Kada je u pitanju starosna granica, najbitnije je da osoba bude punoletna, znači ne ispod 18 godina, a gornja starosna granica je 30 godina. Osim ovog, jedan od najbitnijih uslova pri prijavljivanju na work and travel program, jeste da student koji aplicira bude redovan, na prvoj drugoj, pa sve do završne godine osnovnih studija, ili na masteru i specijalističkim odnosno doktorskim studijama. Ali, bitno je da student ne bude u trenutku apliciranja na obnovljenoj godini ili da ima status apsolventa, ove i ostale informacije o samom programu saznajemo od strane agencije Ideas koja se i sama bavi work and travel programom i čiji su zaposleni bili upravo bivši učesnici ovog programa.

Kada se ove, takoreći tehničke stvari pređu, bitno je znanje engleskog jezika. Svaki kandidat koji aplicira za work and travel prolazi kroz proveru svog znanja engleskog jezika, koji na razgovoru za vizu u amabsadi često ume da bude presudan. Ono što je bitno jeste znati da se ne traži perfektno znanje engleskog jezika, ali je bitna sposobnost komuniciranja na osnovnom nivou koji pokazuje da student može da se snađe u bilo kojoj situaciji bez većih komplikacija.

U velikoj meri se prilikom odabira kandidata koji su se prijavili za work and travel program gledaju i neke sposobnosti, veštine, pa čak i sam karakter studenta koji je aplicirao. Zbog toga će uvek osobe koje su komunikativnije, otvorenije, koje pokažu neke sitne znakove snalaženja i domišljatosti, osobe koje iskazuju strpljenje i toleranciju, biti među prvima koji dobiju odobrenje za učešće u programu i sam rad u nekoj od američkih država.

Međutim, pored svega ovoga, i kada ispunjavate sve navedene uslove, najbitnije je to da odluka bude čvrsta i stabilna. Work and travel program deluje primamljivo, kakav i jeste, deluje zanimljivo, ali je često za mnoge i težak zbog različitih faktora, udaljenosti od porodice, prijatelja, svog naviknutog stila života i svih drugih stvari koje nas svakodenvno okružuju, zbog čega je i te kako bitno, odnosno najbitnije, da na samom početku svako od zainteresovanih sebi odgovori na pitanje da li to zaista želi i da li je zaista sposoban na ovaj veliki, ali veoma lep korak u životu. Pa ako su odgovori potvrdi, vreme je da se zaputite i ostavite svoju prijavu za neki od work and travel programa koji se nude u velikoj meri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *