Problem polipa – kako se otkriva i kako se leči?

Ginekološki problemi koje žene mogu imati često se otkriju redovnim godišnjim pregledima jer simptomi izostanu ili ih one na vreme ne prepoznaju. Iako ćesto mogu biti bez vidljivih simptoma oni i te kako mogu uticati na žensko reproduktivno zdravlje i mogu predstavljati prepreku kod začeća. 

Zato je važno da devojke i žene slušaju svoje telo, ali pre svega da odlascima na redovne kontrolne preglede, papa test i kolposkopiju, ultrazvuk, proveru hormonskog statusa i ostale vrste analiza, na vreme utvrde status svog zdravstvenog stanja kada su reproduktivni i polni organi u pitanju. 

Kod žena svih starosnih dobi sve češće se javlja problem polipa. 

Šta je i kako se otkriva?

Polip predstavlja izraslinu (okruglastog ili izduženog oblika), u najvećem broju slučajeva benigni (dobroćudni) tumor sa tankom peteljkom, koji se može javiti na ženskim polnim organima. 

Tačan uzrok nastanka problema polipa nije baš najjasniji i još uvek se smatra nedovoljno poznatim, ali se u nauci često povezuje sa nekim hroničnim zapaljenjima, promenama u krvnim sudovima ili povišenim nivoima hormona estrogena. 

Veličina i oblik mogu varirati, a kreće se od veličine zrna pšenice, što znači nekoliko milimetara, a može dostići i veličinu oraha, najčešće između 1-2 centimetra, a nekada i veći. 

Može biti cevikalni (na grliću materice), endometrijalni (kada se nalazi u materičnoj šupljini), vagine (nastaje na njenim zidovima), uretre ili veoma retko mogu se javiti na malim stidnim usnama. 

Koje simptome može davati?

U najvećem broju slučajeva problem polipa ne daje nikakve simptome i njihovo prisustvo može se utvrditi jedino kompletnim ginekološkim pregledom. 

Uzimaju u obzir da su dobro prokrvljeni oni mogu nekada nakon seksualnog odnosa kod žena da izazovu krvarenje koje može biti znak upozorenja i obaveštenja da je potreban pregled ginekologa. 

Osim toga može se javiti i neuobičajen sekret sa sukrvicom, krvarenja koja se ne vezuju za menstruaciju, ali i obilna kravarenja tokom menstruacije, kao i neplodnost. Ako je lociran na ulazu u grlić materice ili na samom grliću on se može smatrati mehaničkom preprekom pri prolasku spermatozoida i to može predstavljati otežavajću okolnosti u slučajevima gde se planira trudnoća. 

Neki ističu genetsku predispoziciju, masnu hranu i gojaznost, fizičku neaktivnost, alkohol i pušenje kao faktore rizika za nastanak problema polipa kod žena. 

Zbog postojanja jačih hormonskih poremećaja osobe sa policističnim jajnicima su posebno podložne ovom problemu.

Kako se leči?

Problem polipa je nešto što će vam lekar preporučiti da rešite ako on predstavlja direktnu mehaničku prepreku za začeće ili ako vam izaziva krvarenja i druge neprijante simptome. Treba znati da oni mogu da izađu i da se povuku, sami od sebe ili pod devojstvom određenih hormonskih lekova. 

Kao najčešći vid intervencije radi se polipektomija koja ima dvostruki značaj i to: terapeutski zbog činjenice da se skida ceo polip sa okolnom sluznicom hirurškim putem, a drugi jeste dijagnostički jer kada se problem polipa reši hirurškim putem odrastanjivanjem, uzorak se obavezno šalje na histpatološku analizu. U najvećem broju slučajeva radi se o benignim promenama, ali se u nekim slučajevima oni mogu pretvoriti u predkancerogene promene. 

Reč je o kratkotrajnoj, skoro bezbolnoj interveniji koja se radi u anesteziji u sterilnim uslovima nakon čega se odmah pacijent otpušta kući sa daljim preporukama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *