Raste upotreba difuzera na domaćem tržištu, proverite zašto

Da li ste primetili da su u poslednje vreme svi stalno bolesni? Svuda ima virusa i lako ih zakačimo, posebno zbog toga što nam je zbog stresa, brzog života i preteranog zagađenja vazduha imunitet generalno oslabio. Iako unosimo dosta vitamina, moramo na još neki način da pomognemo organizmu, zar ne? Javna mesta ne možemo da kontrolišemo, ali zato možemo da utičemo na to da prostor u kom živimo ili radimo bude bez klica. Čarobna reč za to je „difuzer“, a u nastavku ćemo malo više govoriti o tome.

  • Šta su difuzeri?

Difuzeri su mali aparati, lepo stilizovani tako da deluju kao ukras na polici i imaju moć da nas zaštite od gripa kada su svi oko nas bolesni. Ne, nije magija u pitanju! Funkcionišu na principu pare, odnosno destilovana voda koja se stavlja isparava i tako može da vrši i funkciju ovlaživača prostora. Međutim, kakve veze sad para ima sa borbom protiv virusa i poboljšavanjem imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja? E, pa, difuzeri su posebni baš po tome što se u destilovanu vodu stavlja i eterično ulje, koje se raspršuje po prostoriji zajedno sa destilovanom vodom. O blagodetima eteričnih ulja ste verovatno već čuli, ali ćemo se toga ipak malo dotaći u nastavku teksta.

Želimo da vam skrenemo pažnju da prilikom kupovine difuzera dobro pazite, kako ne biste kupili običan ovlaživač. Razlika između ova dva aparata je što ovlaživač radi isključivo sa vodom. Oni imaju posebne filtere koji prilikom dodavanja ulja ne mogu da apsorbuju vodu i aparat prestaje da radi, dok su difuzeri pogodni za ulje. U tome je glavna razlika i zato zapamtite: Ovlaživač – samo voda, difuzer – i voda i ulje.

  • Kako se koriste difuzeri?

Pre nego što pređemo na eterična ulja, hajde još malo o difuzerima. Kako ste oni zapravo koriste? Već smo rekli da se u njih sipa destilovana voda, ali vodite računa o tome da li je obeleženo koliko vode treba da se stavi. Ukoliko jeste, pridržavajte se toga, kako bi vam aparat duže trajao. U destilovanu vodu se potom nakapa nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Možete i da stavite različita ulja, ne moraju uopšte da budu ista. Iskombinujte omiljene arome i osvežite svoj prostor, samo vodite računa o tome koliko ulja stavljate. Naime, preporuke su da se ne stavlja više od deset kapi ulja jer od previše jakog mirisa može da vas zaboli glava. Kada ste sve pripremili, zatvorite difuzer, postavite ga blizu sredine sobe, kako bi se mirišljava para svuda ravnomerno raspršila i uključite aparat. Ostaje vam samo da uživate u predivnoj aromi koja će osvežiti vaš dom ili kancelariju i rasterati klice.

  • Koja eterična ulja preporučujemo za difuzere

Koje god ulje da stavite u difuzer, nećete pogrešiti. Svako ulje je puno lekovitih svojstava i možete svakodnevno da ga ukapavate u svoj novi aparat. Međutim, ukoliko želite da životni ili radni prostor očistite od klica, postoji nekoliko eteričnih ulja koja imaju jaka antivirusna svojstva. Njih ćemo pomenuti u nastavku:

  • Ulje čajevca

Sigurno ste čuli za eterično ulje čajevca. Čajevac je biljka koja sadrži neke od najsnažnijih antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Mnogi lekovi se prave upravo sa dodatkom eteričnog ulja čajevca, a njegov prijatan miris će se odlično slagati sa vašim difuzerom.

  • Ulje eukaliptusa

Snažan, osvežavajući i prijatan miris eukaliptusa nam je svima poznat. Ono što je možda manje poznato je da eukaliptus uspešno štiti od virusa koji zaražene osobe kašljanjem i kijanjem ispuštaju u vazduh. Eukaliptus ima i jako analgetičko dejstvo, pa je tako čest u borbi protiv bolnih i zapušenih sinusa.

  • Ulje limuna

Kad smo bolesni, odmah kupujemo limun i cedimo ga. Svima je poznato koliko je limun bogat vitaminom C i antioksidansima, ali etarsko ulje limuna je prikupilo sve najkorisnije supstance koje ova biljka poseduje. Ono je poznato po snažnom antiseptičkom delovanju, rasteruje viruse i idealno je ako u kući imate bolesnu osobu jer ćete dezinfikovati prostor, ali i ubrzati izlečenje bolesnika.

  • Ulje majčine dušice

Ova biljka ima toliko jaka antibakterijska i antivirusna svojstva, da je njeno ulje čest sastojak prirodnih sredstava za čišćenje domaćinstva. Pored toga, inhalacija ovog ulja pomaže kod izbacivanja viška sluzi koja se stvara u disajnim organima kada smo bolesni i skraćuje trajanje infekcije respiratornog trakta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *