zena koja spava

Melatonin – vaš najbolji saveznik u borbi protiv nesanice

Sigurno ste se bar jedanput susreli sa nesanicom. Ne možete da zaspite ili se budite umorni i iscrpljeni, bez obzira na broj sati provedenih u krevetu. 

Jedan od najčešćih uzroka nesanice je nedostatak melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti. 

U nastavku teksta saznajte šta vam je potrebno za dobar san, zašto je važan melatonin i kako da nadoknadite njegov nedostatak.

Melatonin: šta je to i kako funkcioniše u našem organizmu 

Melatonin tzv. “vampirski hormon” prirodno se proizvodi u našem mozgu i pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti. Stvara ga pinealna žlezda, a njegovo lučenje se povećava u večernjim satima, što je signal telu da se pripremi za spavanje. 

Kako nivo melatonina raste, nivo kortizola hormona stresa opada. Disanje se usporava i ubrzo naši kapci počinju da padaju.

Zašto se javlja nesanica i drugi poremećaji spavanja?

Ako vaš organizam ne proizvodi dovoljno melatonina, može doći do problema sa spavanjem, a razlozi su brojni:

 • Moderan i brz način života koji je prepun stresa 
 • Loše navike spavanja
 • Prekomerna stimulacija pre spavanja
 • Nedostatak vežbanja 
 • Loša ishrana 
 • Poremećaj unutrašnjeg sata koji reguliše spavanje i budnost

Kako pobediti nesanicu – provereni saveti 

San je ključni faktor za naše zdravlje, ali mnogi od nas se suočavaju sa poteškoćama kada je u pitanju kvalitetan san. 

Ovo je nešto što možete da počenete da primenjujete već danas: 

 • Fizička aktivnost vam može pomoći u regulisanju nivoa hormona melatonina, ali nemojte vežbati neposredno pre odlaska na počinak. Najbolje je to uraditi nekoliko sati pre spavanja.
 • Uspostavite pravilan ritam spavanja, tj.pokušajte da odlazite na spavanje i ustajate u isto vreme svaki dan, čak i vikendom.
 • Izbegavajte stimulanse kao što su kofein i nikotin u kasnim večernjim satima.
 • Pre spavanja konzumirajte namirnice koje su prirodni izvor melatonina: trešnje, orašasti plodovi, piletina, riba i mlečnih proizvodi.
 • Meditacija i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta sna.
 • Izbegavajte jaku svetlost pre spavanja, uključujući i mobilne uređaje.
 • Korisno je imati spavaću sobu koja je tiha, zamračena i udobna. Ne zaboravite da rashladite i provetrite prostoriju u kojoj ćete spavati.
 • Prema potrebi, a uz konsultacije sa farmaceutom možete koristiti suplemente za miran san i relaksaciju
spavanje-zena

Kako odabrati pravi lek za nesanicu?

Melatonin se često koristi kao dodatak ishrani za poboljšanje sna, ali on vam neće pružiti instant efekte, jer prilagođavanje može potrajati nekoliko dana. 

Kako se upotrebljava melatonin za spavanje? 

Koristite ovaj suplement u malim količinama i uzimajte ga u pravo vreme, oko jedan do dva sata pre spavanja, kako bi telo imalo dovoljno vremena da ga obradi i da se pripremi za san. 

Ako ga uzmete usred dana, on neće imati isti sedativni efekat kao kada ga uzmete noću, kada je telo spremno da zaspi. 

Melatonin ili „hormon tame“ deluje kao prekidač za prigušivanje svetla. To znači da vas ne uspavljuje instant, nego vas polako uvodi u san i govori telu da je vreme za spavanje.

Da li je bolji izbor uzeti melatonin sprej ili melatonin tablete?

Postoje različiti oblici melatonina koji se mogu uzimati kao dodatak ishrani, međutim Melatonin pura u vidu spreja se često smatra najboljom opcijom jer se najbrže apsorbuje u telo i može brže da deluje.

Melatonin tablete vam takođe mogu pomoći da pobedite nesanicu jer one blagotvorno deluju na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.  

Ne zaboravite da se redovno pridržavate zdravih navika spavanja i ishrane, a suplemente koristite samo onda kada je to neophodno.  

Znajte da niste sami i da uvek možete kontaktirati vašeg lekara ili faramaceuta pouzdane apoteke koji će vam pomoći da napravite pravi izbor suplemenata.

Počnite da spavate bolje već noćas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *