Suveniri Srbija

Pet najboljih suvenira iz Srbije

Da li ste nekada razmišljali šta znači sama reč suvenir? Reč suvenir potiče iz francuskog jezika, u prevodu na naš jezik to je uspomena sa putovanja po kojoj treba da se prepozna autentičnost naše zemlje. Turistička organizacija Srbije vodi posebnu brigu o suvenirima, zato što, upravo oni „podju“ sa turistima van Srbije, možda i na drugi kraj sveta i nose sliku o našem narodu i simbole života na ovim prostorima. Često smo zbog tog simboličnog značenja u dilemi šta da poklonimo gostu iz inostranstva.

Suvenir kao draga uspomena iz Srbije

Suvenir treba da bude draga uspomena koju će svaki gost rado poneti, kao podsetnik na lepo proveden odmor u našoj zemlji. Važno je da se bez problema mogu poneti, da su laki za transport, uz to su obično vrlo povoljni. Maštovitost u osmišljavanju i simbolika koju nose razlikuje suvenire domaće proizvodnje od kineskih suvenira kojima je preplavljeno tržište. Sve više se teži konceptu koji promoviše komercijalnu stranu suvenira, oni koji tako razmišljaju grade velike poslovne uspehe u ovom poslu. To je koncept koji se polako razvija i u Srbiji, mada, upornost naših zanatlija da sačuvaju autentičnost i ne dozvole da kineski suveniri preplave tržište je za divljenje. Srbija se u svetu prepoznaje po svojoj trobojci koju gosti rado ponesu kao suvenir,  po ručnim radovima, proizvodima od stakla, replikama pirotskog ćilima i liciderskom srcu. Turisti tragaju za suvenirima koji nose jasno obeležje mesta u kome su bili i to uglavnom onim koji su povoljniji poput magneta, privezaka, šolja, zato naši preduzetnici poslednjih godina grade koncept koji će nametnuti prodaju zanatskih proizvoda i onih sa dubljom simbolikom, a taj koncept baziran je na povoljnosti, pa je u poslednje vreme rasprostranjenija prodaja zastava Srbije po povoljnoj ceni, ali i drugih ručno radjenih suvenira. 

Prodaja zastava Srbije po povoljnoj ceni

Tržište ovog suvenira je u poslednje vreme veoma rasprostranjeno, razlog je veća potražnja, kako turista, tako našeg čoveka kod koga se  razvila svest o tome da je zastava simbol koji čuva uspomenu na krv prolivenu za ovu zemlju, težnju ka slobodi i beskraju i mleko koje hrani jaku srpsku decu. Nekada je bilo teško doći do njih, danas je proizvodnja tako dobro razvijena da su lako dostupne, pa je iz tog razloga i prodaja zastava Srbije po povoljnoj ceni. Mnogi proizvodjači zastava su članovi udruženja heraldičkog društva „Beli orao“ što ih dodatno obavezuje da profesionalno vode proizvodnju, ali i razvijaju koncept očuvanja tradicije kroz simboliku zastave, a na tržištu razvijaju prodaju zastava Srbije po povoljnoj ceni kako bi bila podjednako dostupna svima koje je žele kao uspomenu.

Ručno radjeni suveniri i zanatski proizvodi

Značaj ručnog rada i zanatskih proizvoda, u našim  suvenirnicama, je u očuvanju autentičnosti suvenira sa ovih prostora i zadatak da se ne dozvoli suvenirima kineske proizvodnje da preplave tržište. Ručni radovi kriju trag o spretnim i veštim ženama sa ovih prostora, koje su u šare tkanih, pletenih, heklanih i vezenih radova, posebno u šare pirotskog ćilima utkale ne samo predivo i boje već i želju za sreću, zdravlje i blagostanje u kući, pa se sa poklanjanjem takvog suvenira poklanja i želja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *