Saveti za pravilno pripremanje bašte za sezonu razvoja biljaka

Orezivanje voća, iznošenje uvenulih grmova, otklanjanje ispucalih i teških grana, kao i čišćenje bašte, neke su od glavnih aktivnosti za pravilno uređenje i novu sezonu. Bilo da su u pitanju jednogodišnji zasadi ili višegodišnje biljne kulture, važno je pratiti savete stručnjaka i posvetiti se negovanju drvenastih, plodonosnih i sorti koje cvetaju.

Da bi bašta bila pravilno pripremljena za užitak tokom toplog vremena na otvorenom prostoru, ali i ubiranje omiljenih plodova, neophodno je prvenstveno nabaviti velike makaze za orezivanje voća. Pored ovakvog alata, važno je voditi računa o periodu kada je rezanje stabala i grana predviđeno, načinu tretiranja zemljišta i korena, kao i drugim, najčešće prolećnim aktivnostima. 

Važno je odabrati kvalitetne velike makaze za orezivanje voća

Danas je pravo vreme za pripremu sadnica i orezivanje višegodišnjih biljaka u cilju njihovog plodonosnog roda tokom predstojeće sezone. Za ubiranje brojnih plodova zaduženo je redovno negovanje biljaka, uz velike makaze za orezivanje voća. Za razliku od minijaturnih modela, veće varijante makaza imaju snažnija, često dvostruka sečiva koji dosežu do kultura čija visina prevazilazi i 7 metara. 

Takođe, velike makaze za orezivanje voća mogu da budu sa automatskim čišćenjem, i podmazivanjem, opcijom zaključavanja, dok visok stepen kvaliteta garantuje trajnost i funkcionalnost dugi niz godina. Uglavnom se koriste za biljke debljine između 1 i 3 centimetra, dok je proces orezivanja voća brz i jednostavan uz čvrste i otporne oštrice sečiva.

Otklanjanje uvenulih biljaka, korova i lišća za čisto prostranstvo bašte

Paralelno sa održavanjem kultura koje omogućavaju velike makaze za orezivanje voća tokom proleća i prvih osunčanih dana, odvija se i niz drugih aktivnosti za lepu baštu. Naime, kako bi se na vreme obezbedilo zelenilo travnjaka, važno je otkloniti dotrajalo lišće, uvelo granje, grmove i korov koji narušavaju estetiku i nisu ostali imuni na smrzavanje i zimske niske temperature. 

Sve to, jednostavnije je očistiti grabuljama, velikim makazama za orezivanje voća, metlama i uređajima za održavanje neposredno pre početka sezone, nego kasnije u punom jeku rasta i razvoja. Nakon čišćenja, zemljište se može tretirati vodom, vršiti okopavanje, krečenje stabljika i izvoditi drugi radovi u cilju pravilnog rasta biljke.

Sadnja novih biljaka i dekorativni elementi u cilju razvoja i zaštite

Kada se upotrebe kvalitetne velike makaze za orezivanje voća, očisti prostranstvo dvorišta i bašte od uvenulih ostataka prošlogodišnjih biljaka, tokom proleća se mogu zasaditi i nove kulture. Sve ono što nije bilo izvodljivo posaditi tokom jeseni, može se uraditi baš na proleće, pre nego što biljke olistaju. Takođe, ukoliko u dvorištu postoje zimzelene biljke sa proredima, šupljine se mogu popuniti novim kulturama, što daje savršen izgled ambijenta na otvorenom. 

Redovno zalivanje, tretiranje hranljivim sastojcima i prihranom važno je za zdravlje biljaka. Malčiranje je postupak koji podrazumeva prekrivanje okruženja korena organskom teksturom drveta i strugotine, ili kombinacijom veštačkih sastojaka, zahvaljujući čemu biljke postaju zaštićenje od svih uticaja.

Postoji čitav niz saveta kako pravilno i blagovremeno urediti baštu sa aspekta što efikasnije pripreme za novu sezonu i donošenje niza mirisa, aroma i plodonosnih kultura. Sve biljne kulture – voće, povrće, listopadno i zimzeleno drveće, cveće i grmovi, kao i mnoge druge, izgledaju savršeno u svakom dvorištu ili bašti samo ukoliko se pravilno neguju i održavaju u skladu sa potrebama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *