Kako ulje origana deluje na organizam?

Origano ulje se već decenijama unazad koristi kao prirodni lek za razne zdravstvene probleme. Danas ljudi više nego ikada vode računa o prirodnom jačanju imuniteta, dok razne suplemente napravljene na hemijskoj bazi u širokom luku zaobilaze.
Grci su među prvima otkrili lekovito dejstvo origana i počeli da ga koriste kako u svežem tako tako i u sušenom obliku. Najpre je to bio poznati antički lekar Hipokrat koji je veoma rano otkrio koje benefite ima ulje divljeg origana. Upotrebljavao ga je kao antiseptik, za dezinfekciju kože kao i za previjanje rana. Dakle, primarna uloga origano ulja bila je upravo dezinfekcione prirode za uništavanje raznoraznih bakterija i zaraznih klica.
Danas se origano ulje koristi u najrazličitije svrhe kako za unutrašnju tako i za spoljnu upotrebu. Neke od prednosti ovog ulja prirodnog porekla navešćemo u nastavku teksta.

Efikasno leči bakterijske i gljivične infekcije

Sa medicinskog aspekta, naučno je dokazano da svakodnevno konzumiranje nekoliko kapi origano ulja sprečava nastanak tridesetak “loših” bakterija u crevima čoveka koje mogu dovesti do ozbiljnih infekcija. Jedna od njih je i ešerihija koja je poznata kao veoma uporna vrsta urinarne infekcije koja se iznova vraća. Najčešće pogađa žene, pa se radi preventive preporučuje upotreba kapi na bazi origana kako bi se sprečilo njeno umnožavanje. Pored ešerihije, origano ulje daje odlične rezultate i u borbi protiv drugih bakterijskih infekcija kao što su kandida, streptokoka, enterokoka, stafilokoka i druge.
Isto tako, ulje origana vam može poslužiti i za lečenje raznih gljivičnih infekcija poput gljivica na noktima ili atletskog stopala. Kod lečenja korena nokta koji je zahvatila gljivična infekcija, preporuka je da se čista krpa natopi sa jednom kapi origana ulja pomešano sa par kapi maslinovog ulja i da se previje obolelo mesto. Da bi se dobili pozitivni rezultati, ovaj postupak je neophodno ponoviti još jednom u toku dana.

Kao prevencija virusnih infekcija, prehlade i gripa

Ukoliko se raspitate u nekoj obližnjoj apoteci, farmaceut će vam reći da je origano ulje, između ostalog, odličan saveznik u borbi protiv virusa. Pravilna i redovna upotreba jača imunitet i štiti organizam od napada raznih virusnih infekcija kojima smo svakodnevno izloženi. Među njima je i čuveni korona virus koji ima slične simptome kao i običan grip pa ga možete konzumirati upravo za prevenciju ove neumorne zaraze koja se vrtoglavo širi među populacijom.
Osobe koje koriste origano ulje u preventivne svrhe imaju daleko manju šansu da se razbole jer im je imunitet jači i otporniji na napade raznih virusa, bakterija i raznih parazita. Najpre zbog toga što je reč o prirodnom suplementu koji se može koristi kao dopuna ishrani.

Odličan je za osobe koje imaju višak kilograma

Osobe koje imaju problem sa telesnom težinom, mogu se uz pomoć origano ulja na potpuno prirodan i bezbedan način rešiti suvišnih kilograma. Naime, ova zaista moćna biljka mediteranskog porekla direktno deluje na masne ćelije, sprečavajući njeno umnožavanje. Ulje na bazi divljeg origana je odličan antioksidans koji omogućava izbacivanje štetnih materija iz organizma pa se može upotrebljavati i za jutarnji detoks naročito nakon perioda slava na kojima neretko u svoj organizam unosimo više hrane nego što nam je zapravo potrebno.
Čuvajte svoje zdravlje i redovno brinite o njemu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *