Popularne autobuske karte

Prilikom planiranja putovanja u inostranstvo prvo se nameće izbor jednog od mnogobrojnih vidova prevoza. Prevoz autobusom se već duži period predstavlja najpopularniji izbor. Ovom statusu su doprinele česte rekonstrukcije železničkih pruga u različitim deonicama što je onemogućilo železnički saobraćaj ka određenim pravcima, a ujedno i doprinele prelasku putnika na prevoz autobusom, što je posebno izraženo kada je reč o internacionalnim putovanjima.

Prednosti autobuskog prevoza

Nasuprot autobuskom prevozu stoji mogućnost organizovanog kombi prevoza koji pruža nešto manju udobnosti tokom trajanja putovanja dok se samo vreme trajanja vožnje značajno ne menja. Naredna mogućnost su avionski letovi koji značajno skraćuju vreme trajanja putovanja, ali može biti nezgodno u slučaju kada je mesto poslako značajnije udaljeno od aerodroma. U tom slučaju bi putovanje započinjalo prevozom do aerodroma a u zavisnosti od mesta polaska, razlika u ukupnom vremenu trajanja puta bi se i izgubila. Autobuski prevoz u Srbiji je dobro organizovan, posebno kada je reč o popularnim destinacijama, pa tako autobus Beograd Minhen, Beč, Berlin, Frankfurt, Budimpešta, Pariz saobraćaju svakodnevno … Polasci su organizovani iz više različitih mesta širom Srbije, što putnicima omogućava da započnu putovanje iz svog mesta boravaka ili bar najbližeg okolnog mesta.

Najvažniju prednost predstavljaju ograničenja težine ili količine prtljaga po putniku koju postavljaju avio komapnije i kombi prevoznici. Naravno, određena ograničenja postoje i kada je reč o autobuskom prevozu ali su značajno manja, a prevoz prtljaga je povoljniji nego pri izboru avionskog prevoza. Možda je upravo iz ovog razloga autobuski prevoz najpopularniji među turistima koji prate shoping ture, ali i među gasterbajterima.

Najpopularnije autobuske karte

Među najtraženije autobuske karte se izdvaja Nemačka, i to za mesta na relaciji sledećih njenih gradova: Minhen, Frankfurt i Berlin. Iako tokom cele godine ove destinacije održavaju svoju popularnost jedna od njih pravi značajno odstupanje, da ne kažemo ostvaruje prevlast svake godine u periodu od sredine septembra do početka oktobra. Razlog tome je održavanje čuvenog Oktabar festa u Minhenu u navedenom periodu. Ovo nije karakteristično samo za polaske iz Srbije. U ovom periodu Minhen postaje najpopularnija svetska destinacija. Iako se ne može u potpunosti isključiti mogućnost kupovine autobuske karte, ili bilo koje druge, za Minhen pred početak i tokom Oktobar festa, veoma su male šanše da se to ostvari. U slučaju planiranja odlaska na ovaj festival, neophodno je blagovremeno isplanirati put, obezbediti kartu i smeštaj.

Kada je reč o preostalom periodu tokom godine, uglavnom nije problem nabaviti kartu i neposredno pred put kako za putovanje u Minhen tako i za ostala odredišta u Nemačkoj.

U letnjoj sezoni najviše se traže karte za Grčku i Tursku

Tokom letnje turističke sezone u Srbiji na popularnosti dobijaju autobuski polasci ka Turskoj i Grčkoj, gde se pored redovnih linija od strane prevoznika i mnogoborjnih turističkih agencija, uvode dodatne sezonske linije. I u ovom slučaju je veoma poželjno rezervisati kartu unapred ali iako to ne bude slučaj, upravo zbog povećanog broja linija postoji mogućnost da se obezbedi i neposredno pred put.

Autobuski prevoznici u Srbiji imaju ustaljene redovne polaske preko cele godine ka većini popularnih turističkih inostranih destinacija, ali i glavnim gradovima većine zemalja. Za manje popularne destinacije polasci su uglavnom organizovani iz Beograda, dok kod popularnijih destinacija su organizovani polasci iz ostalih većih mesta u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *