Kako da prepoznate vaginalnu infekciju

Infekcije vagine ili upale vagine se drugačije nazivaju i vaginitis ili vaginosa. Zdrava sluznica vagine normalno stvara sekret koji ima higijensku ulogu, pa je iz tog razloga i vaginalni sekret koji je proziran ili beličast normalna pojava kod ženskih osoba. Sam izgled sekreta se vremenom menja, ali i menja se i zbog promena kao što su trudnoća, ukoliko se koriste neki lekovi, usled stresa i promene načina ishrane. 

Takođe, sekret nije isti ni u svim fazama menstrualnog ciklusa, i to ne treba da vas brine. Prirodno je PH vrednost vagine kisela, pa samim tim ima zaštitnu ulogu. Najniža ph vrednost je neposredno pre i tokom menstruacije, a to su i periodi kada najčešće dolazi do neke infekcije. Uzroci infekcija mogu biti različiti, i to razni antibiotici, oralni kontraceptivi, intimne kupke koje narušavaju ph vrednost, emocionalni stres, polno prenosive bolesti.

Koji je najbolji lek protiv kandide

Genitalna kandidijaza kod žena je relativno česta pojava. Smatra se da 75% žena, bar jednom u životu ima vaginalnu kandidijazu, a kod određenog broja žena dešavaju se i ponovljene infekcije. Simptomi su peckanje, svrab, pojačan sekret, koji je najčešće belog ili sirastog izgleda, a nakon polnog odnosa se može javiti i bol. Ukoliko imate neki od simptoma, obavezno se javite lekaru, kako biste započeli sa terapijom. Nastanak vaginalne kandidijaze može biti uzrokovan učestalim nošenjem sintetičkog i tesnog donjeg veša, pojačanim znojenje, menstruacijom, upotrebom kontraceptivnih sredstva, lošom higijenom ali preteranom upotrebom pene za kupanje, intimnih kupki i antibakterijskih sapuna. 

U trudnoći se može javiti i genitalna kandidijaza, zbog povećane kiselosti vaginalne sredine. Kandida ima veoma važnu ulogu u varenju hrane, ali ukoliko se razmnoži u velikom broju, može izazvati razne tegobe. Najbolji lek protiv kandide koji dolazi iz prirode je kantarionovo ulje. Za prirodno lečenje vaginalne gljivične infekcije, sve što je potrebno da uradite jeste da umočite tampon u kantarionovo ulje i stavite ga u vaginu. Ostavite tampon u vagini  nekoliko sati, a ukoliko je potrebno ponovite postupak. Tampone možete menjati koliko god da je potrebno puta. Možete se odlučiti i za vaginalete sa kantarionovim uljem, koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

Dijagnoza i lečenje vaginalnih infekcija

Za pravilnu terapiju protiv svake infekcije najvažnija je ispravna dijagnoza. Dijagnoza se postavlja pregledom vaginalnog zida, na osnovu izgleda i mirisa sekreta, ali i mikroskopskim određivanjem stepena čistoće vaginalnog sekreta. Samo ginekolog može odrediti o kojoj vrsti infekcije se radi, pa ukoliko sumnjate da imate neku vaginalnu infekciju nemojte čekati, već odmah zakažite pregled. Pristup lečenju je individualan, i pri lečenju uzimaju se u obzir godine pacijenta, njegovo opšte zdravstveno stanje, proširenost infekcije i koliko pacijent podnosi određenu terapiju. U lečenju se primenjuju oralni lekovi i lokalni preparati, kao što su vaginalete, gelovi i kreme. Poželjno je da se i polni partner pregleda, kako bi se smanjila učestalost infekcija i njihovo ponavljanje.

Ako primetite obilan iscedak, koji pritom neprijatno miriše, to vam može ukazati da imate neku vaginalnu infekciju. Jedan od simptoma može biti i promena boje vaginalnog sekreta, i to ako on postane žut, sirast ili žutozelen. Peckanje u toku mokrenja, kao i svrab i peckanje u vaginalnom delu, ali i osip i crvenilo oko vagine znaci su pojave vaginalne infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *