Ekspertski ultrazvuk po trimestrima trudnoće

Ekspertski ultrazvuk predstavlja sastavni i obavezni deo pregleda kojim se prati stanje trudnoće, odnosno rast i razvoj fetusa. Ekspertski ultrazvuk se može obaviti kad god lekar smatra da je to potrebno ali je uobičajeno da se obavlja po jedan ekspertski ultrazvuk u svakom trimestru trudnoće.

Prvi trimestar trudnoće obuhvata period od 1-13. nedelje, drugi trimestar obuhvata period od 14-27. nedelje, a treći trimestar period od 28-42. nedelje trudnoće. Uobičajeno je da se prvi ekspertski ultrazvuk obavlja između 6. i 8. nedelje trudnoće, drugi u periodu između 20. i 24. nedelje i treći između 32. i 35. nedelje trudnoće.

Za razliku od prvog i trećeg ekspertskog ultrazvuka koji može izostati ukoliko lekar proceni da nema potrebe za ovom vrstom pregleda, ekspertski ultrazvuk u drugom trimestru, između 20. i 24. nedelje trudnoće je izuzetno značajan jer predstavlja skeniranje anomalija.

Ultrazvuk u drugom trimestru se usko fokusira na anatomiju fetusa kako bi se proverilo da li se beba pravilno razvija. Slike su mnogo jasnije i detaljnije od ekspertskog ultrazvuka u prvom trimestru.

Značaj ekspertskog ultrazvuka, posebno u drugom trimestru, ogleda se u tome, da ukoliko se utvrdi postojanje određenih anomalija, pravovremena dijagnoza može pomoći da se detetu pruži najbolja medicinska nega i tokom trudnoće i nakon rođenja.

Prvi ekspertski ultrazvuk

Prvi ekspertski ultrazvuk obavlja se u prvom trimestru trudnoće, obično u periodu između 6. i 8. nedelje trudnoće. Na osnovu podataka dobijenih od trudnice, lekar će odrediti starost trudnoće, datum porođaja i proveriti otkucaje bebinog srca.

Takođe, na ovom prvom pregledu lekar može videti da li je u pitanju blizanačka ili višestruka trudnoća, isključiti mogućnost vanmaterične trudnoće i drugih anomalija koje je moguće uočiti u ovom periodu.

Ekspertski ultrazvuk u prvom trimestru se obično zakazuje ukoliko postoje određeni rizici kao što su krvarenje, bol u stomaku, prethodni pobačaji ili istorija urođenih mana.

Drugi ekspertski ultrazvuk

Drugi ekspertski ultrazvuk obavlja se u drugom trimestru između 20. i 24. nedelje trudnoće i podrazumeva skeniranje vitalnih organa bebe kako bi se utvrdio njihov pravilan
rast i razvoj. Ultrazvučni pregled obuhvata skeniranje:

  • mozga – utvrđuje se postojanje cisti i drugih anomalija
  • lica – gleda se da li postoji defekt „rascep usne“
  • srca – vrši se pregled položaja i komora srca, pravilan rad srčanih mišića i pulsa
  • kičme – utvrđuje se da li postoji rascep kičmenog stuba tzv. Spina bifida ili druge anomalije
  • ekstremiteta – gledaju se ruke, noge, šake i stopala
  • bubrega – gleda se da li beba ima oba bubrega, da li oba normalno rade i da li urin teče u bešiku
  • placente i pupčane vrpce
  • obima glave
  • obima stomaka
  • obima i dužine butne kosti

Ekspertski ultrazvuk u drugom trimestru je prilika da mama sazna pol deteta i prvi put vidi lice svoje bebe na monitoru. Neke medicinske ustanove u kojima se obavlja ultrazvik majkama daju snimak ili fotografije pregleda za uspomenu.

Treći ekspertski ultrazvuk

Treći ekspertski ultrazvuk obavlja se u trećem trimestru trudnoće između 32. i 35. nedelje. Obuhvata pregled vitalnih funkcija i organa, utvrđuje se težina bebe, količina plodove vode i stanje posteljice. Obično se zakazuje ukoliko je u pitanju visoko rizična trudnoća.

Lekar će zakazati ekspertski ultrazvuk u trećem trimestru ukoliko trudnica pati od visokog krvnog pritiska, nivo plodove vode je nizak, došlo je do krvarenja ili prevremenih kontrakcija.

Takođe, ekspertski ultrazvuk u ovom periodu može se zakazati ukoliko je trudnica starija od 35. godina ili postoji sumnja da je grlić materice prekriven placentom kako bi se pratilo stanje i pravovremeno preduzele određene mere.

Bez obzira koji je ekspertski ultrazvuk po redu, najvažnije je da pregled obavi stručno lice jer se samo tako može obezbediti pouzdanost rezultata i dijagnoza.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *