5 razloga zbog kojih je dobro koristiti esencijalno ulje origana

Poslednjih godina esencijalno ulje origana doživelo je ekspanziju u korišćenju, što nije izazvano najboljim rezultatima iz sveta medicine, već statistikama koje govore o sve lošijem stanju kada su brojne bolesti u pitanju, a posebno one sa najsmrtonosnijim ishodima, kao što je kancer. Tražeći lek iz prirode koji najpre može da posluži kao preventiva, zaštita organizma od mnogih bolesti, došlo se do ulja različitih biljaka, ali se među njima izdvojio origano zbog svojih delovanja.


Origano ulje je svoju popularnost doživelo zato što u sebi sadrži fenole karvakrol i timol, kao što ga sadrže i majčina dušica i timijan, čije dejstvo na organizam je veliko, a ono najvažnije jeste da pored pomoći koju pružaju organizmu, beleže jako mali broj neželjenih efekata. Najvažnije jeste da esencijalno ulje origana bude koncentrovano, da ne bude razređeno, mešano sa drugim uljima, jer se tako njegovo dejstvo umanjuje, a pored toga, važna je i pravilna upotreba. Ali, pre toga, evo kojih 5 razloga kažu da je potrebno da se esencijalno ulje origana koristi.

Antioksidansno dejstvo

Origano ulje predstavlja danas jedno od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa. Svojim delovanjem, ulje origana utiče na izbacivanje brojnih toksina iz organizma, čime se sistemi i organi čuvaju, a ujedno utiče na eliminaciju delovanja svih slobodnih radikala koji bi mogli da dovedu do razvijanja neke bolesti ili stanja.

Antikancerogeno dejstvo

U vezi sa antioksidansnim dejstvom, najvažnija uloga origano ulja jeste njegovo antikancerogeno dejstvo, posebno kada se koristi u preventivne svrhe. Esencijalno ulje origana utiče na kancerogene ćelije tako da ih ubija i izbacuje iz organizma, a posebno je istaknuto njegovo delovanje na kancere pluća, jetre i dojke, zbog čega je u stvari origano i njegovo ulje postalo poslednjih nekoliko godina popularno za upotrebu.

Antibakterisjko dejstvo

Esencijalno ulje origana ima široku primenu kod upala izazvanih bakterijama, pa čak i kod onih bakterija na koje antibiotici nemaju jako delovanje. Iz tog razloga je dobro uzimati ulje i kao preventivu, ali i kada se određena bakterija javi i stvori neke zdravstvene probleme.

Antiflamatorno dejstvo

Kako utiče na bakterije, tako utiče i na upalne procese u organizmu. Origano ulje ima široku upotrebu kod upala, ali je važni i to što deluje na bol, pa su brojne studije pokazale da esencijalno ulje origana ima moć ublažavanja bolova poput nekih od najkorišćenijih medikamenata čiji cilj jeste eliminisanje bola i neprijatnog osećaja bilo gde u organizmu.

Pozitivno dejstvo na kardiovakularni sistem

Bolesti srca su sve češće, kako kod starijih, tako i kod mladih, zbog čega je odgovoran često način života, ishrane, stres… Holesterol kod ovih pacijenata je najčešće povišen, i to dosta iznad granica, zbog čega se preporučuje esencijalno ulje origana koje deluje na njegovo smanjivanje i svođenje u granicama normale.
Origano kao začinska biljka je veoma prisutan u našim domaćim kuhinjama, međutim, esencijalno ulje origana i dalje najveću primenu ima onda kada se neka bolest pojavi i utvrdi. Valjalo bi iskoristiti sve njegove prednosti u preventivne svrhe, čime se rizici svode na minimume, posebno kada su neke od najopasnijih bolesti u pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *