Bolest savremenog doba – Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je postao normalno stanje današnjeg vremena, iako ga medicina zavodi kao bolest zvanu hipertenzija. Naravno da visok krvni pristisak pokazuje da se stanje organizma ne nalazi više u balansu i da to svakako ne označava normalno stanje, bez obzira na to što sve više ljudi današnjice pati od visokog krvnog pritiska.

Visko krvni pritisak ili hipertenzija je pritisak veći od 149/90 i prate ga simptomi kao što su glavobolja, malaksalost, umor, bespomoćnost itd. Više o tome kako rešiti problem visokog krvnog pritiska možete pročitate na sledećem linku.

Uzroci visokog krvnog pritiska

Iako postoji više uzroka koji nam izazivaju visok krvni pristisak, postoji nekoliko glavnih okidača. Jedan od njih je svakako stres. Stres je uzročnik mnogih bolesti i abnormalnosti savremenog doba. Stres nam tiho i dugotrajno uništava zdravlje, iako se to ne primećuje odmah, već kada nastupe određeni simptomi.

Takav je slučaj i sa visokim krvnim pristskom. Visok krvni pristisak nastaje kao posledica dugotrajne izloženosti stresu, velikim promenama raspoloženja, kao i usled dugotrajnih negativnih i potisnutih emocija. Na žalost, mnogi od nas nisu dovoljno upoznati sa razlozima psihosomatskih bolesti kakva je i hipertenzija. Naime, iako se čini kao izmišljotina, naše emocije imaju velikog značaj po naše fizičko zdravstveno stanje. Pa je tako u psihologiji poznato ali i dokazano da potisnuta ljutnja, tuga i bes mogu izazvati bolesti kao što su visok krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

Ipak, za naše podneblje lakše je reći da je stres uzročnik navedenih bolesti, kako i on sam kao uzročnik u narodu nije dovljno priznat. Ali, s razlogom. Pored toga što stres može biti glavni okidač u povećanom krvnom pritisku, tu naravno veliku ulogu igraju i drugi faktori.

Takođe, jedan od velikih izazivača visokog krvnog pristiska jeste nepravilna i nebalansirana ishrana, što je danas često slučaj u svetu i kod nas. Već svi znamo, koliko je hrana koju svakodnevno unosimo, kao što je to brza hrana, hrana iz pekare, slatki napici, masna i pržena hrana, štetna po naše zdravlje, a ipak i pored svega nastavljamo da je konzumiramo. Tek kada se pojave simptomi ili poteškoće mi prestajemo sa nezdravim načinom života. Neki i tada nastavljaju sa konzumacijom nezdravog.

Ono što je važno za celokupno zdravlje našeg organizma jeste trajno očuvanje istog, kako bi se moguće posledice kao što je u ovom slučaju visok krvni pritisak sprečile, a ne lečile. Tu su naravno i prekomeran unos alkoholnih pića i konzumacija cigareta. Čitav jedan način život dovodi naše zdravlje u pitanje, ali odgovornost ne prihvatamo na vreme.

Isto tako, odlučujući faktor su nasledne predispozicije, pa ukoliko vaši najbliži, otac, majka, brat, sestra, pate od viskog krvnog pritiska, velike su šanse da ćete i vi doživeti isto, posebno ukoliko u vaš organizam unosite nezdrave namirnice, ili ste pod uticajem stresa i negativnih emocija duži period, koji će se svkako oglasiti kao okidači onda kada to najmanje očekujete.

Lečenje visokog pritiska

Visok krvni pritisak ne bi trebalo da ima posebne mere lečenja, s obzirom na to da je veoma poznato šta su uzročnici koji ga izazivaju. S tim u vezi, radeći na otklanjanju uzroka, velike su šanse za izlečenje visokog krvnog pristiska, bez uzimanja ili sa uzimanjem male doze medikamenata.

Ukoliko ste iskreni sa vašim lekarom, i pridržavate se svih uputstava, period lečenja neće biti dug, a vaš pritisak će biti normalan sve dok vi vodite računa o sebi i svom telu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *