Tepisi i njihovo pravilno održavanje

 

Ono što dom čini unikatnim i posebnim jeste svakako dekoracija i nameštaj. Izbor boja, oblike, estetike i uopštenog utiska je na vama da izaberete. Mnogi uživaju u opremanju svog doma ali često ne pomisle na odgovornosti koje ti izbori nose. Jedan od takvih primera su tepisi. Mnogi se raduju kada odaberu pravi tepih za svoj doma ni ne sluteći šta ih čeka nakon unošenja istog. U nastavku pogledajte neke od probleme koje tepih može proizvesti ali i njihova rešenja.

Kako odabrati pravi tepih za vas?

Dizajneri ili stilisti eneterijera bi vam možda dali precizniji odgovor na pitanje kako pravilno birati tepih. Ali, iako možda niste profesinalno obučeni za ovakve stvari, postoje univerzalna pravila koja bi trebalo poštovati kada je odabri tepiha. Pre svega tepih ne treba da bude prevelik ili premali. Tepihe birajte shodno prostoriji u koju planirate da ga stavite. Takođe, vodite računa o tome kako postavljate nameštaj na njega. 

Položaj nameštaja na tepihu može dosta uticati na krajnji izgled prostorije. Ako se nameštaj nalazi previše van tepiha, prostorija može izgledati preveliko i neuredno. Ukoliko se previše nameštaja nađe na tepihu to će narušiti izgled prostorije i ulogu tepiha izbaciti i utiska. Takođe, treba voditi računa i o materijlu tepiha. 

Vuneni tepisis su svakako najpopularniji u poslednje vreme ali ovde nastaje već pomenuti problem šta posle sa tepihoom. Vuneni tepisis su strašno zahtevni da se zbog toga mnogi ljudi pokaju što su ga uzeli. S obzirom na to, uvek pre kupovine tepiha pažljivo odaberite materijal kako ne biste dolazili u situaciju gde morate kupovati novi tepih.

Zašto su tepih servisi spas za vaše tepihe?

Tepih servis je jedno os rešenja koje smo vam obećali na početku. Zahvaljujući tepih servisu ne morate brinuti o materijalu koji odaberte za vaš tepih. Sve opcije su vam dostupne zato što se u svakom trenutku možete osloniti na tepih servis. Njihove usluge vam nude različite metode pranja tepiha uz prethodno konstatovanje koja opcija je najbolja za određeni materijal. 

Ovde možete biti sigurni da će vam se tepisi vratiti u mnogo boljem stanju nego što ste ih ostavili. U tepih servisima se mogu naći posebne mašine koje jedine mogu dopreti dovoljno duboko kako bi uklonile kompletnu prljavštinu iz vašeg tepiha. Ovo je veoma bitno jer ukoliko samostalno perte tepihe dovešćete tepih ali i sebe u opasnu situaciju. Prljavština iz tepiha može ugroziti vaše zdravlje kao i vek tepiha. Zbog toga, usluge tepih servisa su ušteda novca i vremena.

Zašto je bitno da nam tepisi budu čisti?

Čist tepih je jako važan za zdravlje ukućana. Ovo se posebno odnosi na ljude sa malom decom jer su oni najugroženiji prljavštinom. Redovno usisavanje može otkloniti samo površinski sloj prašine ali onaj sloj koji ostaje duboko u tepihu može izazvati mnoge probeme. Alergije ili infekcije mogu biti samo neki od zdravstvebih problema prouzrokovani prljavštinom koju pokupite sa tepiha. 

Veoma je bitno da vodite računa o tome šta dozvoljavate na vaš tepih a šta ne. Ukoliko želite da je tepih zaštićen od prljavštine spolja onda se potrudite da ne dopuštate vašim gostima da ulaze sa cipelma. Takođe, nije preporučljivo konzumirati hranu u prostoriji sa tepihom jer mrvice mogu ostati duboko u tepihu i prouzrokovati dodatne probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *