Zašto je preventiva toliko važna za očuvanje zdravlja?

Koliko se često pitate da li dovoljno brinete o svom zdravlju? Da li se trudite da se hranite zdravo, da provodite vreme u prirodi i trudite se da budete fizički aktivni? Verujemo da će većina reći da je zdrava jer nema nikakve simptome. Međutim, za mnoge bolesti simptomi se javljaju tek kada bolest uznapreduje. Zato se treba pridržavati poznate izreke „bolje sprečiti nego lečiti“.

Šta preventiva podrazumeva

Kao što smo naveli, zdrav način života je najbolja preventiva. Posvetite sebi dovoljno vremena, neka voće i povrće budu svakodnevni deo obroka, šetajte ili trenirajte. Dajte sebi jedan dan nedeljno za odmor i opuštanje. Međutim, pored ovih važnih životnih navika, preventiva podrazumeva i redovne preglede. 

Redovne analize krvi i osnovni specijalistički pregledi mogu ukazati na promene u vašem organizmu. Upravo rano otkrivanje najvećeg broja bolesti omogućava i njihovo lečenje, ili barem sprečavanja nastanka komplikacija. Zato, odgovornim odnosom prema sebi i zdravlju doprinećete poboljšanju kvaliteta života.

Nedostatak vremena – glavni razlog za zanemarivanje zdravlja

Kada pitate ljude u Srbiji zašto ne idu redovno na preglede, odgovor će uglavno biti isti: državne zdravstvene institucije ne funkcionišu na najbolji način. Potrebno je nedeljama unapred zakazati lekara opšte prakse, a liste čekanja kod specijalista su još duže. Pritom, većina ne može da bude sigurna da će za nekoliko nedelja moći da dođe na zakazani pregled. Međutim, ovi razlozi se mogu danas posmatrati samo kao izgovori. 

Naime, sada postoje brojne privatne poliklinke koje afirmišu preventivne preglede na taj način što imaju snižene cene pregleda. Pa tako možete za jedan dan da obavite kompletan sistematski pregled sa laboratorijskim analizama po prihvatljivim cenama. Pritom, ovakve preglede možete zakazati samo nekoliko dana unapred, pri čemu uvek možete da pomerite termin ukoliko vam iz nekog razloga ne odgovara.

Koje preglede bi trebalo da obavite barem jednom godišnje 

Prema savetu lekara potrebno je barem jednom godišnje obaviti osnovne preglede koji mogu ukazati na neke bolesti. Naravno, ti osnovni pregledi zavise od starosti i pola. Tako se na primer preporučuje da se barem jednom godišnje uradi detaljnija krvna slika. Ove analize mogu biti dobri pokazatelji opšteg zdravstvenog stanja. 

Zatim, pripadnice lepšeg pola bi trebalo jednom godišnje da odu na ginekološki pregled i urade analizu briseva. Za one starije, preporuka je da posete jednom godišnje kardiologa, a žene u srednjem dobu bi trebalo da redovno kontrolišu i rad štitne žlezde. Naravno, ukoliko osetite neke tegobe, važno je da i pre redovne godišnje kontrole posetite lekara.

Privatne poliklinike često imaju akcije za preventivne preglede

Privatna poliklinika je i dalje za mnoge simboli luksuza koji mogu samo malobrojni da priušte, to je daleko od istine. Naime, mnoge privatne poliklinike se trude da provmovišu prevenciju i na taj način istaknu važnost preventivnih pregleda. A jedan od načina da se podigne svest o prevenciji jeste i da pregledi budu svima dostupni. 

Iz tog razloga privatne klinike često posvećuju određeni period godine jednoj grupi preventivnih pregleda. Zato se informišite o takvim akcijama i zakažite preglede. Najčešće privatne poliklinike imaju produženo radno vreme pa lako možete uklopiti termin za pregled sa vašim obavezama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *