Šta su mape uma i kako ih koristiti?

Ne znamo da li ste do sada čuli za mape uma ili ne, ne znamo da li ste do sada imali prilike da ih isprobate, ali ako niste, kada vam kažemo da imaju veze sa jednostavnijim, lakšim i efikasnijim učenjem – sigurno ćete želeti da im date šansu! Ova tehnika je učenja je veoma poznata u svetu, ali u Srbiji postoji svega nekoliko pravih stručnjaka koji vode programe usavršavanja ove tehnike. Na ovom linku možete pročitati više o mapama uma od jednog od najpoznatijih stručnjaka ove veštine u Srbiji.

Mnogi učenje smatraju mučenjem, iako ne postoje objektivni i realni razlozi za ovako nešto. Učenje jeste jedan kompleksni proces, ali kada znate kako da učite i kada pronađete onaj metod koji vama najviše odgovara, shvatićete da učenje i nije tako strašno. E, upravo ovde nastupaju mape uma i kako god vam sve ovo zvučalo, one zaista daju dobre rezultate!

Mape uma olakšavaju učenje

Pre svega, hajde da objasnimo šta su zapravo mape uma. Mape uma bi, najprostije rečeno, bile grafički predstavljene lekcije, odnosno ono što učite. Reč je o svojevrsnoj šemi, „kosturu“ lekcije koji neće učiniti samo da zapamtite suvoparne informacije, već ćete sve te informacije zapamtiti i vizuelno i samim tim ćete uvek lako moći da prizovete u sećanje svoju mapu uma i sve informacije koje sa njom dolaze.

Kroz mape uma vi beležeite i crtate najvažnije, ključne pojmove sa kojima ćete kasnije povezivati ostale, manje bitne informacije kako biste bez mnogo muke lekciju sebi predstavili kao priču koju ćete kasnije sa razumevanjem, svojim rečima interpretirati. Dakle, kroz mape uma vi učite tako što pišete i crtate što je jako delotvorno kada je pamćenje u pitanju.

Mape uma jesu delotvorne

Možda vam sve ovo deluje sumnjivo, ali mape uma nisu nastale tek tako. Njih je osmislio psiholog koji je svoj rad i posvetio upravo proučavanju načina na koji čovek uči i pamti. Dakle, mape uma i te kako imaju naučnu osnovu, ali ne samo to – njihova delotovronost je više puta dokazana i u praksi. Da li ste znali da je čak i čuveni Leonardo da Vinči koristio ovaj metod učenja?! Vidite, ipak bi trebalo da date šansu nekim novim metodima učenja i pamćenja, zar ne?

Svakako, treba naglasiti još jedan razlog zbog kojih su mape uma delotvorne. One angažuju obe hemisfere našeg mozga, jednu zaduženu za učenje, pamćenje, logičke i intelektuelne operacije i drugu koja je zadužena za imaginaciju i kreativnost. Ovo je dobitna kombinacija kada je reč o učenju, jer osim što pamtite najvažnije informaije i definicije, vi pamtite i njihovo objašnjenje koje je predstavljeno na zanimljiv, kreativan način.

Nacrtajte sami mapu uma već danas

Ne postoji univerzalno pravilo kako bi trebalo da izgleda mapa uma jer je na vama da pustite mašti na volju! Uglavnom, biće vam potreban najjednostavniji papir, olovke u boji i – to je to. Najpre na papiru napišite, nacrtajte, obeležite kako god ključni pojam, a potom oko njega rasporedite druge bitne pojmove koji objašnjavaju glavni pojam i tako redom, napravite razgranatu, šarenu šemu koju ćete lako zapamtiti, koju ćete uvek moći da prizovete u sećanje i zahvaljujući kojoj ćete zapamtiti sve ono najbitnije na šta ćete lako nadograditi dodatna objašnjenja. Na YouTube-u možete pogledati primer crtanja mape ume.

Postoji dosta napisanih knjiga na ovu temu naša preporuka je knjiga koju su napisali Toni Buzan i Bari Buzan, gde možete dosta naučiti kako koristit ovu tehniku. Igrajte se, šarajte, crtajte, pišite i učite – em je jednostavno, em je zabavno, a iznad svega – delotvorno je!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *