Loše navike koje mogu da izazovu depresiju

Dok zaista ne dođe u naše živote često mislimo da je depresija nešto što traje sat ili dva, onda kada smo neraspoloženi, pa čak i u šali kažemo da smo „depresivni“ i ne sluteći šta je to.

Oni koji zaista pate od depresije vrlo dobro znaju šta je to i koliko je nekada teško, pa tako ni u šali neće reći da imaju neki problem, niti spominjati depresiju, čak i onda kada se izvuku iz ovog lošeg životnog perioda.

Dakle, depresija je nešto što zaista može da poremeti naš životni ritam, naš dan, naš mesece, godine, pa čak i ceo život. Da, to zvuči strašno i zato mora se raditi na prevenciji i mora se ovom pitanju posvetiti značajna pažnja. Za početak, obratite na pažnju na simptome depresije.

Ovo su loše navike koje sigurno izazivaju depresiju:

Radite posao koji apsolutno i ni malo ne volite

Da, jasno je da moramo da radimo da bismo preživeli. Jasno je da moramo da radimo nekada samo za nas, a nekada i za našu porodicu ili decu. Međutim, ko će brinuti o vašoj porodici ili deci kada se vi emotivno i psihički potpuno istrošite i kada shvatite da definitivno više ne možete tako? Kada shvatite da ste dotakli crvenu liniju i kada stvari postaju i mnogo gore?

Ako se budite svakog jutra mrzovoljni, ako vam se ne ide na posao, ako baš niti  jednu pozitivnu stvar ne možete da pronađete u poslu koji obavljate, ako vam se čini da više ni vaše kolege ne možete da gledate, ako imate fizičku reakciju na posao, tačnije, ako primetite modrice po telu, koje nisu posledica fizičkog udara, već posledica koja nastaje na psihičkoj bazi, onda definitivno morate da date otkaz.

Jednostavno to je već krajnji stadijum i već ste u nekom stanju blage depresije i zato što pre morate da utičete na to da vam se život promeni.

Potpuno ste neaktivni i bezvoljni

Morate da terate sebe nešto da radite. Depresija će se javiti vremenom ukoliko samo ležite po ceo dan, ukoliko gledate u telefon, ukoliko apsolutno ne radite. Probudite se, otrgnite se, naterajte sebe da prvo šetate, a zatim naterajte sebe i da trčite, skačete, vozite bicikl, rolere, šta god, zaista je svejedno.

Malo više pešačenja na putu do posla ili od posla ili vožnja bicikle potpuno će promenti vaše raspoloženje. Umesto da budete besni zbog saobraćajne gužve, jednostavno rasklopite svoj sklopivi bicikl i odmah ćete imati osmeh na licu

Krenite u teretanu sa najboljim prijateljem, krenite u teretanu sami. Krenite na neki ples, grupni program vežbi. Na kraju krajeva, ne mora to da bude samo fizička aktivnost u pitanju. Krenite na primer na kurs vajanja ili slično. Dakle, vreme je da probudite sebe na najbolji mogući način, ukoliko se osećate uspavano, jer svaki nedostatak fizičke aktivnosti rezultiraće pojavom depresije, a onda će kasnije biti veoma teško izvući se iz te pozicije.

Spavate jako malo i ne vodite računa o sebi

Vrlo je loše, ali vrlo ako ne spavate dovoljno. U redu, vi mislite da možete, da vam je na primer 4 sata noću dovoljno, da kasnije imate energije za sve. Ne, nije u redu. To što sada ne spavate dobro, to što ste sada poremetili spavanje, će vam se i te kako vratiti. Dakle, to nećete primetiti sutra ili prekosutra, to ćete primetiti možda čak i za koju godinu. Tada ćete posledice na mnogo teži način sanirati. Zato, spavajte, odmarajte, ugodite malo sebi i nema šanse da depresija dođe do vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *