Kako urediti sobu za tinejdžera

Tinejdžersko doba je „kritičan“ period i za decu, a posebno za roditelje. U ovom dobu tinejdžeri žele privatnost i svoj kutak u kući i zato je posebno važno prilagoditi njihovu sobu u skladu sa tim. U ovoj fazi vaša deca već znaju šta žele i zato bi trebalo da im dozvolite da učestvuju u uređenju svog kutka. U nastavku pogledajte ideje koje vam mogu pomoći u donošenju prave odluke kako urediti tunejdžersku sobu.

Boja zidova

Najveći broj tinejdžera neće više uživati u sobi raznobojnih i veselih zidova, kako verovatno izgleda njihova dečija soba. Samim tim, prelazak u doba tinejdžera zahteva i promenu boje zidova spavaće sobe. Pre odabira nijanse savetujemo vam da se posavetujete sa vašim tinejdžerom. Oni najbolje znaju koja boja im prija. Međutim, ukoliko su i oni neodlučni, onda izaberite sigurnu varijantu: neku od varijanti bež, ili neke pastelne nijanse. Ove boje će se lako uklopiti uz nameštaj bilo koje boje. Ili, jednostavno okrečite zidove u belo, ali ih ukrasite šarenim ramovima za slike koji će razbiti monotoniju.

Danas su veoma popularne tapete koje se stavljaju samo na jedan deo zida, ili na jedan ceo zid. Pa tako, uz dogovor sa svojim tinejdžerom, možete izabrati dezen koji će se uklapati u ostatak ambijenta i koji će čitav prostor učiniti „ličnijim“.

Nameštaj po meri tinejdžera

Gotovo da ne postoji tinejdžer koji nema gomilu odeće, knjiga, instrumenata i ostalih stvari koje su nezaobilazne za ovaj period. Upravo zbog toga treba obezbediti nameštaj koji će poslužiti za skadištenje svih ovih stvari. Ovakav nameštaj treba da bude maksimalno funkcionalan i da istovremeno zauzima minimalno prostora.

Obezbedite deci dovoljno velike ormare i plakare u kojima će velika količina odeće moći da se složi a da bude dvoljno pregledno. Osim toga, vašim tinejdžerima su neophodne i otvorene police na koje će stavljati knjige i sitnice. Takođe, kvalitetan krevet sa dobrim dušekom je nezaobilazna stavka svake spavaće sobe. Međutim, tinejdžerska soba predstavlja istovremeno i dnevnu sobu pa i krevet morate prilagoditi tome. Naime, krevet samac zamenite krevetom na razvlačenje. Tako ćete dobiti na prostoru i dobiće se utisak dnevne sobe. Osim toga, ako ima prostora dobro je dodati još neki nameštaj za sedenje: dvosed ili fotelje koje će posužiti u sličaju okupljanja većeg broja ljudi.

Zavese

Zavese su takođe važan detalj svake prostorije. U slučaju spavaće sobe, one treba da posluže i za postizanje intimnije i mirnije atmosfere. Zato se preporučuje da u spavaćoj sobi imate providne zavese, ali i draperije koje će sprečavati prodiranje sunčevih zraka, ali i radoznalih pogleda.

U slučaju tinejdžerske sobe dobar izbor su moderne, jednobojne zavese koje se protežu od plafona do poda. Ukoliko je soba okrečeno u belo, izbegavajte i bele zavese. Neka u ovom slučaju izbor padne na boju koja se uklapa u ostatak ambijenta. Naravno, povedite računa da boja ne bude previše jaka i da previše upada u oči, jer ovakve zavese najčešće brzo dosade tinejdžerima. Što se tiče draperija, treba da se držite osnovne ideje čemu one zapravo služe. Zato pre svega obratite pažnju da li su neprozirne, ali da istovremeno pružaju malo svetlosti sobi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *