Zašto se Prag smatra najlepšim gradom Evrope?

Svako ko se jednom našao u Pragu, a pritom ima iskustva putovanja po drugim gradovima Evrope, primetiće se da Prag zaista nešto posebno. Možda ga neće nazvati najlepšim gradom u Evropi, ali će ovaj grad na njega sigurno ostaviti neverovatan utisak.

Prag je zaista čaroban grad – arhitektura, objekti, znamenitosti, ljudi, osećaj. Svaki detalj je neverovatan. Bilo da putujete na kratko, na neko vikend putovanje u Prag ili ostajete duže, nećete sigurno ostatiti ravnodušni. Uvek će vam trebati još neki dan, jer jednostavno Prag ne može da vam dosadi, a njegov sadržaj vas nikada neće zasititi.

Simbol praga – Karlov most

Naravno da ćete ukoliko se nađete u Pragu na vikend putovanju posetiti i prepešačiti Karlov most. Ima nešto specijalno u mostovima i u njihovoj nameni. Ovaj most u Pragu je po mnogo čemu specifičan i specijalan. On povezuje dve strane grada, međutim ne izdvaja se toliko zbog toga. Most je na oko prilično impresivan i bajkovit. Postoje dve kule, koje se nalaze sa obe strane mosta. Barokne skulpture čine ovaj most tako specijalnim.

Statua Svetog Jovana Nepomuka je jedna od njih i postoji legenda koja kaže da treba da dotaknete ovu statuu i da zamislite želju. Druga legenda kaže da je treba dodirnuti za sreću. Bilo da zamišljate želju, želite sebi sreću ili nešto drugo, osećaj dok hodate ovim mostom će biti neverovatan. Savetuje se da rano ujutru prošetate ovim mostom, jer zbog gužve nećete biti u prilici da sagledate sve te elemente koje most ima.

Katedrala Svetog Vita

Još jedan od simbola Praga jeste i katedrala svetog Vita. Katedrala je inače gotska građevina. Ulaskom u ovu impozantnu katedralu saznaćete mnogo o češkoj istoriji. Oduševićete se njenom veličinom i arhitekturom, ali takođe i svim onim predmetima, koji je čine.

Imajte u vidu da će i ovde biti velika gužva i da uglavnom ulazi više grupa odjednom. Pripremite se za to i budite spremni da ignorišete sve ostale, a da vam glavni fokus bude na ovoj neverovatnoj građevini.

Dvorac u Pragu

Nije li ovo već dovoljno razloga da odlučite da vikend putovanje provedete u Pragu? Ako nije, onda će vam se ovaj razlog posebno dopasti. Dvorac u Pragu se smatra najvećim dvorcem na svetu. On je spona sadašnjeg vremena i duge češke istorije. Turistička atrakcija jeste smena straže, koja se događa ispred dvorca. Dvorac broji preko hiljadu prozora. U njemu danas živi predsednik Češke.

Glavni trg u Pragu – Starogradski trg

Ako nemate mnogo slobodnog vremena u Pragu ili ste došli samo na vikend putovanje, onda ćete sigurno imati vremena za ovaj trg. On je zapravo centar za turiste. Tu se pruža pogled na grad, pogled na znamenitosti ovog grada. U centru se nalazi spomenik Janu Husu, inače poznatom češkom reformatoru. Naravno, na tom trgu nalazi se i astronomski sat, koji je svojevrsna atrakcija. Znači, ukoliko se nađete na ovom trgu i to samo na kratko, definitvno ćete osetiti sav duh Praga i za tu posetu nećete morati dalje da idete da biste se uverili zašto je Prag tako poseban.

Naravno, Prag ima još toliko toga da ponudi i idealno je mesto za vaše vikend putovanje, a na vama je da poređate prioritete u zavisnosti od vaših mogućnosti, ali i afiniteta. Ako idete samo na vikend putovanje, onda izaberite ključne stavke, ali ako ostajete duže onda se opustite i uživajte u svakom detalju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *