Sedam razloga da izaberete drvene umesto pvc prozora

Poslednjih godina, kada razmišljate o materijalu od kog želite da budu vaši prozori i vrata, sve o čemu slušate i sve što vidite, je pvc. PVC stolarija je de fakto postala sinonim za stolariju, posebno u stambenim zgradama. Ova pojava je, uzmemo li u obzir cenu i praktičnost, u potpunosti opravdana i razumljiva.  Kućevlasnici već malo šetaju pri izboru, pa je kod njih moguće videti i materijale povezane sa prirodom, kakvo je drvo, a ne samo one koje je čovek izmislio. Pred vama je sedam razloga zbog kojih bi bilo bolje da za svoj dom umesto pvc stolarije, izaberete drvenu.

Estetika > praktičnost

Na bilo kojoj nekretnini drvena stolarija lako zapadne za oko. Da li je to hrast, bukva, orah ili bor, nebitno je toliko, koliko je moćan utisak koji ostavlja na nas. Drveni ramovi mogu biti i izrezbareni kao i u boji koju volite, ili koja se uklapa sa ostatkom enterijera ili vizuelnim identitetom kuće sa spoljašnje strane.

Drvena, u odnosu na pvc stolariju, je mnogo više prijateljski naklonjena ka prirodi. Drvo ima čak negativni potencijal globalnog zagrevanja, što znači da kroz godine korišćenja, ono će ustvari smanjivati količinu ugljen-dioksida u atmosferi. S druge strane, proizvodnja pvc stolarije, kao i sve što je čovek izmislio, ima negativne posledice po očuvanje životne sredine.

Razlog broj tri – za razliku od pvc stolarije, koja ima rok trajanja neke tri decenije, drvo za građu, uz pravilno održavanje i restauriranje, može celi životni vek da izdrži.

Drvo, kao jedno od najsavršenijih dela prirode, ponaša se kao prirodni izolator, i to je razlog broj četiri. Drvo zadržava toplotu u vašem domu i pomaže da temperatura bude na prijatnom nivou. I zbog ovog podatka kažemo da je drvo ekološki efikasno, jer  štedi upotrebu električne energije na grejanje (plus stižu vam i niži računi za grejanje). Više o ponudi različitih tipova grejanja za Vaš dom možete videti na sajtu – Rovexa, na sledećem linku.

Razlog broj pet u korist drvene u odnosu na pvc stolariju, je vezan za promene koje možete izvršiti na drvetu, kada vam dosadi njegova trenutna boja i izgled. Uz malo šmirglanja i željene boje za farbanje,, dobićete sasvim nove prozore. Drvo je moguće i rezbariti, i po njemu crtati, dok sa pvc stolarijom to vam je, što vam je. Drvenu stolariju je neophodno redovno održavati kako bi ostala u tip-top stanju, i to je jedan od razloga zašto ljudi mahom biraju pvc..

I razlog broj šest je vezan za ekološke faktore, jer da bi se napravila jedna pvc vrata neophodno je utrošiti šest puta veću količinu energije nego za drvena,  zbog čega ekološki aktivisti upozoravaju da će do 2020.godine količina otpada nastala izradom pvc stolarije, iznositi preko šest miliona tona na godišnjem nivou

Za proizvodnju recimo jednog drvenog okvira za prozor utroši se 43 puta manje energije nego za onaj od pvc-a. Najzabrinjavajući podatak je da je od ukupnog materijala neophodnog za proizvodnju pvc-a, samo tri posto moguće reciklirati.

I na posletku, imamo pitanje cene. Jedan od velikih pluseva za PVC stolariju je što predstavlja pravu dobit za svakoga kome je budžet bitno merilo mogućnosti. Međutim, uzme li se u obzir dugovečnost oba materijala, jasno je da je pvc možda povoljnija opcija u trenutku kupovanja, ali drvo pobeđuje na duže staze.   Najjeftiniji je javor, a najskuplji mahagoni, pa vi birajte,  u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *