Post na vodi za početnike

Ako želite da postite, a niste sigurni šta je pravilno i kako bi trebalo da se ponašate tokom posta trebalo bi da posetite svog sveštenika i obavestite se o detaljima u vezi sa ponašanjem, pravilima i molitvama tokom posta. Važno je znati da je blagoslov od sveštenika ključan, jer će vam tako biti lakše u narednim danima, a post, bilo da je post na vodi u pitanju ili na ulju trebalo bi da vam bude lak i za vaše spasenje i dobro zdravlje.

Važno je naglasiti da na post ne treba gledati kao na dijetu ili kao na detoksikaciju organizma, baš kao što ne treba ni da mislite da je post na vodi neka vrsta izgladnjivanja. Za vreme posta vaša ishrana trebalo bi da bude raznovrsna, kvalitetna, takođe bi trebalo da se hranite u dovoljnim količinama i da kombinujete različite namirnice. Iako post na vodi podrazumeva hranu koja nije životinjskog porekla i ne sadrži masnoće, treba imati na umu da će se organizama u početku buniti, jer nije navikao na takvu hranu, ali vremenom uz brojne molitve vaše telo će se umiriti i navići na drugačiju hranu.

Za mnoge koji su u zabludi da post podrazumeva korigovanu ishranu, treba napomenuti da je post zapravo duhovno i telesno uzdržavanje od zabave. Važno je da vaš duh bude okrenut molitvi i da se suzdržite od telesnih zadovoljstava. Iako se često postavlja pitanje da li post na vodi šteti zdravlju, važno je ukazati da možet konzumirati brojne namirnice tokom ovih dana, jer post na vodi na podrazumeva samo nekoliko vrsta voća i povrća, već postoji širok asortiman hrane koji možete konzumirati.

Post na vodi i njegova blagotvorna dejstva

Post na vodi iziskuje konzumiranje mesa, jaja, mlečnih proizvoda, ali bez obzira što je šužen broj namirnica koje možete upotrebiti, treba imati na umu da postoji ogroman broj zdravih i ukusnih jela koje možete pripremiti na vodi. Posna hrana priprema se na vodi ili ulju, ako je post na vodi onda se hrana isključivo priprema na vodi, a na vašoj trpezi se mogu naći brojne biljne supe, razne salate od kuvanog i svežeg voća i povrća, kao i variva, grilovano povrće, testenine, a za dezert uvek možete pripremiti sutlijaš, voćne kolače, mafine na vodi ili pak jesti koštunjave plodove kao što su lešnik, badem, orasi, a takođe možete pripremiti i slatko kuvano žito ili brojne druge posne kolače na vodi.

Zablude i predrasude su brojne, zato nemojte odmah da vas zaplaše kako post na vodi predstavlja iscrpljivanje organizma, jer to ne sme nikako da bude tako. Tokom posta treba da budete u miru sa sobom, srećni i raspoloženi, jer tada treba da doživite duhovno i telesno pročišćenje kako bi post ima svrhu u vašem životu. U suprotnom, bićete nezadovoljni i post neće imati nikakvo blagotvorno dejstvo na vas. A svakako da se tokom posta vaše telo obnavlja imunološki, a  uspostavlja se i ravnoteža između zdravlja i samog organizma. Vaš metabolizam će se ubrzati, a osim što će se masne naslage topiti, vaše telo će se podmladiti i regulisaće se vaš digestivni sistem. Benefita je mnogo, zato nemojte da se premišljate, jer post na vodi ima brojna blagotvorna dejstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *