Razvod braka – ko vam može biti najveća podrška?

Čak i kada je sporazuman – razvod je uvek težak. Ne postoji osoba koja je tako lako izašla iz braka i ne okrenuvši se za partnerom, za prošlim vremenom i uloženim trudom.

Čak i kada su ekstremne situacije u pitanju, kada je jedna osoba preživela neki oblik nasilja, zapitaće se u jednom trenutku gde je tačno pogrešila kada je izabrala tu osobu i kako je nije na vreme procenila, a sam postupak razvoda biće bolan, jer će morati ponovo da se suočava sa osobom koja joj je nanela bol.

Dakle, razvod nikada nije lak i potrebna je podrška u svakom smislu. Razvod je daleko teži kada parovi imaju decu, bilo da su ona jako mala ili da su starija deca u pitanju. Roditelji će uvek misliti prvenstveno na njih i biće im jako teško što i deca pate, jer osećaju posledice neslaganja i velike promene koja ih očekuje.

Ukoliko prolazite kroz razvod, važno je da imate podršku, da se oslonite na ljude koji će vam pomoći da što brže i bezbolije prođete kroz taj bolan i neprijatan period. Podršku, pre svega, možete naći na sledećim adresama:

Psiholog/psihoterapeut

Na prvo mesto stavljamo psihologa ili psihoterapeuta, koji vam mogu pomoći da prebrodite težak period. Sve ono što nikome ne možete da kažete, sve ono što vas muči i tišti, što ste godinama držali u sebi, možete da kažete nekome ko vas praktično i ne poznaje i ko je sa druge strane spreman i učen da vam pomogne, racionalno i odgovorno. Dakle, kroz ceo taj proces treba da sačuvate svoje mentalno zdravlje što je više moguće, jer samo na taj način bićete dobra podrška u životu prvenstveno sebi, a zatim i svojoj deci i svojoj okolini. Život i posle razvoda se nastavlja, a na vama je da odlučite kako.

Dobar prijatelj/prijateljica

Ništa nije tako dobro kao razgovor sa pravom prijateljicom i prijateljem. Oni su tu da nas uteše, da nam kažu kako se to ne dešava samo nama i kako će tu uvek biti uz nas. Oni su tu da nam kažu kako možemo i kod njih da prespavamo ukoliko nemamo gde i da kod njih možemo da dovedemo decu, ako ih nemamo gde i da će im oni spremiti da jedu i pomoći koliko treba. Takođe, prijatlji služe da nas izvuku iz kuće kada nam je teško, da nam puste muziku i svojim šalama nas oraspolože u danu koji i nije bio idealan.

Roditelji

Roditelji su tu kao podrška bez koje se ne može. Mišljenje roditelja nam i te kako znači i nekima je to mišljenje presudno. Kada dobijemo potvrdu da nešto radimo dobro, onda se javi osećaj olakšanja i već tada nam bude lakše. Ako vas roditelji podržavaju u razvodu, biće vam značajno lakše, nego onima čiji roditelji se protive razvodu i prete da će se zauvek naljutiti na ćerku ili sina ukoliko to urade. Tako da dobri i požrtvovani roditelji će biti ogromna podrška onima koji prolaze kroz težak period razvoda.

Vaš advokat

Iako se advokatska kancelarija u ovim situacijama u početku doživljava kao nužno zlo, advokati i te kako mogu da budu vaša podrška. Oni to zapravo i jesu tokom celog procesa razvoda. Stručnjaci iz advokatske kancelarije su tu da vas zaštite, da vam pruže pravnu pomoć i pravno vas posavetuju. To je podrška koja vam je zaista neophodna u tom trenutku. Neke odluke bez njih nećete moći da donesete. Koliko god da obavljaju svoj posao, advokati imaju i tu sposobnost da nas uteše na zaista ljudski način, a opet profesionalno, tako što će nam dati nadu i boriće se za naše interese onda kada mi osećamo da nemamo više snage, volje i elana i kada bismo se samo zatvorili u kuću i plakali. Dakle, oni su na neki način naš oslonac u celoj priči. Zato je jako dobro pronaći profesionalnu advokatsku kancelariju, koja će vam zaista biti podrška.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *