Nega mlečnih zubića

Verovali ili ne, prvi mlečni zubi nastaju dok je beba još uvek u maminom stomaku i to u šestoj nedelji trudnoće. Do osme nedelje starosti na gornjim i donjim desnima već postoji deset izbočina iz kojih će kasnije nići mlečni zubi kojih ukupno ima dvadeset.

Kada niču prvi mlečni zubi?

Prvi mlečni zubi koji niču jesu prednji zubi odnosno centralni sekutići i oni se javljaju između 6. i 8. meseca starosti deteta. Najčešće prvo niču gornji, a ubrzo ih prate i donji centralni sekutići. Naredni par zuba koji se pojavljuju su bočni sekutići i oni počinju da niču između 8. i 10. meseca starosti deteta. Za njima idu prvi molari (četvorke) i oni počinju da rastu najčešće nakon prvog rođendana. Zatim slede trojke odnosno očnjaci koji se pojavljuju između 16. i 20. meseca. Poslednji mlečni zubi se javljaju između 20. i 30. meseca starosti deteta i to su drugi molari, peti i poslednji mlečni zubi u nizu.

Tako deca sa 2.5 godine najčešće imaju svih 20 mlečnih zuba u potpunosti izraslih. U ovom uzrastu, a preporuka je i pre, potrebno je dete upoznati sa stomatologom i redovno ga voditi na kontrole. Redovna higijena usta i zuba, kao i česte posete stomatologu preduslov su za zdrave i lepe stalne zube.

Šta kada prvi mlečni zubi počnu da se klate?

Kako je bebina vilica jako mala da bi u njoj nikli stalni zubi, prvo niču mlečni zubi koji umesto stalnih omogućavaju žvakanje, pozitivno utiču na razvoj vilice i govora, ali i ostalih drugih funkcija. Nakon što kosti glave i vilice kod deteta porastu, prvi mlečni zubi počinju da se klate i ispadaju i prave mesto stalnim zubima. To se najčešće dešava između detetove 6. i 7. godine starosti. Mnogu decu takozvani klimav zub iritira pa ga diraju, mrdaju i time još više rasklaćuju, ni ne sluteći da na taj način ubrzavaju njegovo ispadanje.

U periodu kada deci ispadaju prvi mlečni zubi roditelji bi trebalo da povedu računa o higijeni ruku svojih mališana kako ne bi preneli neku infekciju u usta kroz dodire sa klimavim zubima. Ukoliko prvi mlečni zubi ne ispadnu sami ili se vi ili vaše dete bojite da ih vadite, preporuka je da se obratite stomatologu. Jednostavnim pregledom stomatolog će ustanoviti kada je pravo vreme da se zub izvadi i time napravi mesto novom da nikne.

Ispadanje mlečnih zuba

Jako je zanimljiva činjenica da mlečni zubi ispadaju upravo onim redosledom po kom su i nikli. Tako prvo prvi sekutić počinje da se klima, a potom i drugi gornji sekutić ide za njim. Kada mlečni zubi krenu da ispadaju po pomenutom redosledu, znači da su njihovi stalni parnjaci počeli da rastu ispod njih. Dakle, stalni zubi „guraju“ mlečne kako bi zauzeli njihovo mesto. 

Šta kada mlečni zubi ispadaju, a stalni kasne sa smenom?

Nije neuobičajena pojava da prvi mlečni zubi ispadaju, ali stalni zubi ne niču, ili je jedan stalni zub nikao, a njegov parnjak nije. Zakasnela i otežana smena prvih zuba može biti posledica različitih faktora, a tada je najbolje da se posavetujete sa stomatologom koji će postaviti dijagnozu i ustanoviti o čemu se radi. 

Nepravilan rast stalnih zuba

Ukoliko prvi zubi ne ispadnu, a stalni zubi krenu da niču veoma je važno da dete što pre odvedete na pregled kod stomatologa kako biste predupredili moguće posledice. Nepravilan rast stalnih zuba najčešće se manifestuje kod stalnih donjih sekutića, a ispoljava se tako što stalni zubi rastu iza njih u smeru ka usnoj duplji. Ukoliko primetite da prvi mlečni zubi ne ispadaju, a stalni počinju da rastu ili je pak mlečni zub ispao, a stalni zub raste nepravilno, obratite se stomatologu koji će ili izvaditi mlečni zub ili utvrditi da dete treba da nosi protezu kako bi se rast stalnih zuba usmerio u pravom smeru.

Prvi zubi i pravilna higijena

I pre nicanja prvih zubića važno je početi sa pravilnom oralnom higijenom. Sa čistom mokrom gazom čiste se bebine desni, kao i unutrašnjost obraza. Prvi mlečni zubići se mogu prati sa specijalnom gumenom četkicom koja se natakne na prst i istovremenom omogućava prijatnu masažu desni. Zubići se mogu prati i mekom četkicom za bebe koje se mogu pronaći u svakoj bolje snabdevenoj apoteci. Kada dete učite da samostalno pere zube prvo to činite samo sa mlakom vodom i četkicom. Kasnije koristite specijalne dečije zubne paste koje su namenjene uzrastu vašeg deteta i nanosite ih na četkicu u tankom sloju.

Veoma je značajno da dete redovno vodite kod stomatologa. Na taj način ćete moći blagovremeno da otklonite strah od zubara, ukoliko postoji, i svom detetu omogućite da usvoji važne i zdrave životne navike.

Za sve informacije o pravilnoj nezi mlečnih zuba, kao i mogućnost odlaska na redovan pregled možete kontaktirati stomatološku ordinaciju Dental Vortex ili posetiti njihov sajt www.dentalvortex.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *