Šta je Mindfulness?

Danas su mnoge stvari smatraju popularnim samo zato što ih primenjuju slavne ličnosti. Jogu i meditaciju često svrstavaju u ovu grupu. Međutim, joga (a sa njom i meditacija) su mnogo više od toga. Ona nam pruža sirenost i fizičku i duhovnu ravnotežu. I ne, nije samo za osobe koji žive stresno. Svi treba da težimo ka ravnoteži. Ali samo treba znati kako…

Mindfulness trening je pristup koji omogućava upravo da se pomoću unutrašnje snage rešimo negativne energije i postignemo mir. U nastavku pročitajte na čemu se zasniva ovaj trening.

Kako je nastao Mindfulness trening?

Mindfulness program razvio je doktor Džon Kabat Zin pre oko 30 godina. Ovaj program je nastao kako bi se pomoglo osobama koje boluju od depresije i anksioznosti, a danas se toliko razvio da je našao primenu i u ostalim granama medicine, psihijatrije, ali zbog svog svojstva našao je važno mesto u meditaciji uopšte. Osnova ovog treninga je meditacija. Pomoću meditacije možemo upravljati našom energijom, upoznati sebe i kanalisati stres i negativnu energiju. Odnosno, meditacija nam pruža ono što mnogima nedostaje – smirenost i samokontrola.

Šta se postiže Mindfulness meditacijom?            

Mindfulness trening obuhvata različite vežbe meditacije kojm se postiže poboljšana koncentracija i poboljšanje mentalnog zdravlja. Primenom specifičnih vežbi omogućava se relaksacija tela, povećanje koncentracije, pažnje, kanalisanje nervoze i stresa, povećanje samopouzdanja i postizanje stanja pozitivnog razmišljanja.

Pozitivan efekat vežbi dokazan je i naučno. Naime, neurolozi su pokazali da mindfulness vežbe aktiviraju određene delove mozga koji su odgovorni za percepciju, svest, regulaciju emocija i tolerancije, kao i složenim razmišljanjem.

Kome je namenjen trening?

Danas gotovo svi živimo brzim tempom i život nam je ispunjen stresnim situacijama. Međutim, mindfulness trening pomaže da na svet gledamo drugačije da pronalazimo bolja rešenja zarazličite životne situacije. Prema tome, trening mogu pohađati svi, i osobe sa iskustvom u meditaciji, kao i bez iskustva.

Mindfulness trening namenjen je svima onima koji žele da rade na sebi, koji žele da upoznaju sebe, poboljšaju samokontrolu i koncentraciju. Takođe, ovaj program je idealan za one koji žele da pobede anksioznost i depresiju, strahove, nesanicu, hroničan umor koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom.

Kako izgleda trening?

Mindfulness program je koncipiran tako da se polaznici prvo kroz teorijska predavanja upoznaju sa značajem vežbi koje će raditi. Nakon toga, polaznici počinju sa praktičnim vežbama. Cilj praktičnog dela programa jeste da svaki polaznik savlada vežbe i izvodi ih na pravilan način.

 

Važno je naglasiti da nakon završenog programa polaznici mogu samostalno izvoditi vežbe kući. Na taj način se postiže glavni cilj: da svi savladaju vežbe i da ih nakon završenog programa polaznici primenjuju. Samo tako će se nastaviti kontinuitet u postizanju duhovne ravnoteže.

Postignite duhovni mir

Pravilnim izvođenjem Mindfulness vežbi već nakon prvog termina moći ćete da osetite promene. Osećaj olakšanja i opuštenosti koji doživite pokazaće vam da ste na pravom putu ka postizanju duhovnog zadovoljstva i mira. Nakon svakog novog termina ćete uvideti kako sve bolje možete da kontrolišete svoj um i koncentraciju. Naučićete da poštujete sebe, da pronalazite izlaz iz kriznih situacija, a da pritom ne narušite duhovni mir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *