Kako odabrati keramičke pločice za kuhinju

Kuhinja je deo doma u kome se provodi dosta vremena. Pored toga, može biti odvojena prostorija, ili sastavni deo dnevnog boravka, kada daje dosta na celokupnom utisku uređenosti vašeg prostora. Izbor adekvatnih pločica je od velikog značaja za održavanje i estetiku kuhinje.


Keramičke pločice za kuhinju kao izbor su odlično rešenje. Imaju mnogo prednosti u pogledu samog izgleda i ulepšavanja, ali i karakteristika i funkcionalnosti. U nastavku teksta dajemo neke od ključnih saveta i sugestija kako odabrati najbolje keramičke pločice za kuhinju.

Keramičke pločice za kuhinju zahtevaju kvalitet

Izbor pravih keramičkih pločica za zid ili pod kuhinje zahteva da u razmatranje uzmete više različitih faktora. Prvo, vodite računa o kvalitetu. Naime, postoje prva, druga i treća klasa pločica, ili A, B i C, kako se negde još označavaju. S obzirom da je kuhinja prostorija gde je potrebna trajnost pločica ili elemenata, izaberite uvek najbolju klasu domaćih ili inostranih proizvođača. Viša cena rezultiraće većim uštedama tokom vremena, bez potrebe zamene pločica, iscrpnim održavanjem i drugim izdacima. Vidljive su razlike u klasama pločica, čime one najbolje imaju veću trajnost, bolji odsjaj i ujednačene tonove boje. Uvek prednost dajte kvalitetu.

Keramičke pločice za kuhinju – široka paleta boja i dizajna

Izbor boja za keramičke pločice za kuhinju – bilo zid ili pod, treba da bude usklađen. Najbolje je kupovati podne i zidne pločice jednog proizvođača, čak u kompletu. Međutim, ako to nekada nije moguće, onda se trudite da boje daju pečat vašoj kuhinji. Ukoliko je kuhinja svetle boje, na primer bele, možete da pustite mašti na volju u pogledu odabira boja. Uskladite omiljenu nijansu sa drugim komadima nameštaja – stolicama i stolu. Takođe, ukoliko su boje u prostoru blage i ujednačene, možete efekat stila ostvariti putem šarenih pločica, neravnih površina, ili najnovijih 3d dizajnova. Takođe, birajte pločice sa visokim sjajem ili matiranim površinama, u zavisnosti od izbora materijala kuhinjskih elemenata.

Podne keramičke pločice za kuhinju – ključne karakteristike

Kada razmišljate koja svojstva, pored klase, treba da imaju keramičke pločice za kuhinju, važno je nekoliko osnovnih, u zavisnosti da li su u pitanju podne ili zidne pločice. Naime, podne pločice treba da imaju osnovna neklizajuća svojstva, bar u oznaci R9 – za srednje neklizanje. Pored toga, izaberite fug masu koja će za podne pločice biti tamnije boje, zbog jednostavnijeg održavanja. Boja, dimenzija i dezeni podnih pločica treba da bude usklađen sa zidnim. Postoji izbor matiranih, sjajnih ili neutralnijih dizajnova pločica. Takođe, izrađuju se u pravougaonim i kvadratnim oblicima, većih ili manjih dimenzija, u zavisnosti odabira zidnih pločica.

Zidne keramičke pločice za kuhinju – ključne karakteristike

Kada su u pitanju zidne keramičke pločice za kuhinju, važno je da vodite računa da imaju odgovarajuću debljinu, kako zbog trajnosti, tako i zbog bolje izolacije zidova, očuvanja unutrašnjih cevi, nepropuštanja vode i vlage, kao i obavezne velike otpornosti na vodu. Kao i kod podnih pločica, i ovde treba uskladiti dobro boje, fug masu, radi jednostavnijeg održavanja. Sjajne pločice daju luskuzan utisak, ali je potrebno često čišćenje. Matirane pločice imaju manje vidljive nečistoće, ali su i manje primetne u prostoru. Izbor dizajna je na vama.

Kada se radi o dimenzijama, danas se sve ćešće ugrađuju pločice kvadratnog oblika od više od 50 centrimetara veličine jedne stranice, kada zid izgleda kao da gotovo nema pločice. Takođe, i dalje su popularne sitne, mozaik keramičke plocice za kuhinju, kao i pravougaone veće dimenzije. U zavisnosti od dimenzija zida i izgleda same  kuhinje, izaberite odgovarajuću dimeziju prema prostoru.

Keramičke pločice za kuhinju su vrlo popularno rešenje, koje se koristi tradicionalno desetinama godina unazad, sa istim intenzitetom i kvalitetnim svojstvima. Kada birate prave keramičke pločice za kuhinju, vodite računa o klasi, dimenzijama, bojama i uklapanju sa ostatkom prostora, i tada sigurno nećete pogrešiti u izboru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *