Kako da izaberete adekvatnu hranu za svog psa

Kada birate hranu za psa koji je mešanac treba obratite pažnju na nekoliko stvari:

  • Prva je njegova starost
  • Veličina pasa, gde se prilikom odabira hrane gleda i to o kojoj veličina pasa se radi
  • Da li je pas stirilisan jer se i za njih koriste posebne formule
  • Osetiljivost kože, gde se koristi formule u ishrani koje su obogaćene određenim sastojicima koje blagotvorno deluju na kožu kao što su Omega 3, Omega 6 masne kiseline, posebni kompleksi amino kiselina

Kada uzmete u obzir sve ove činjenice, sigurno nećete pogrešiti u izboru pravilne hrane za vašeg psa.

Ishrana štenaca

Ljudi posvećuju dosta pažnje u odabiru hrane kojom se hrane bebe i deca, trudimo se da im obezbedimo najkvalitetnije namirnice koje će im omogućiti zdrav život i razvoj. Posebno se trudimo da ne pripremamo jela koja će opteretiti njihov probavni sistem ali da sadrže sve one sastojke koje su dobre. Bebi koja je prestala da sisa sigurno nećemo dati hranu koja je jako začinjena, prženo ili pohovano meso.

Zašto se onda štencima koji su prestali da sisaju majčino mleko, daje baš ovakva hrana?

Ovo je greška nekolicine ljudi, koji svoje mlade štence hrane sa ostacima sa trpeze ili nekom jačom hranom koja nije prilagođena tom uzrastu. Tako se prave greške u metabolizmu psa koji ne može da podnese masnu i začinjenu hranu.

Problemi koji nastaju zbog neadekvatne hrane kod štenaca su najčešće vezani za probavni sistem koji je u tom periodu nedovoljno razvijen. To se ogleda u retkoj stolici, povraćanju, gubitku apetita, nedovoljnoj uhranjenosti. Previše masti i ugljenih hidrata dovodi to toga da se telesna masa pasa povećava i opterećuje još nedovoljno razvijen koštani i mišićni sistem.

Balansiran unos vitamina i minerala se ne može postići proizvodnjom hrane u domaćoj radinosti. Mnogo vlasnici misle da če mineralnim dodacima nadoknaditi defiicit kalcijuma i vitamina E, ali neizbalanisiran i prekomeran unos ovih sastojaka može izazvati ozbiljne kotra efekte. Pas u ovom periodu mora da ima izbalansiranu hranu, što se svakako može postići jedinom uz industijsku hranu za pse.

Hrna za pse za uzrast štenaca sadrži sve ono što je njemu u tom periodu razvoja neophodno. Na granurilanu hranu, pse treba navikavati od najranijih dana kada sa majčinom mleka prelaze na čvrstu hranu. Granulirana hrana za pse je u tom uzrastu prilagođena njihovim malim ustima i zubima, sprečava nastanak zubnog kamenca, lako se dozira prema dnevnim potrebama bez bojazni da će doći do nedovoljnog ili preteranog unosa hrane. Ova hrana se jednostavno i lako skladišti, zadržavajući svežinu i miris, bez pojave raznoraznih patogenih mikroorganizama. Štedi vaše vreme u pripremi obroka, koje moje iskoristiti za šetnju i druženje sa vašim ljubicem.

Papi hrana za štence se daje do drugog meseca života, kasnije se prelazi na Junior hranu koja se daje do dvanestog meseca starosti. Kasnije se prelazi na hranu za odrasle pse.

Životni vek pasa koji žive u kućnim uslovima je mnogo duži, od onih pasa koji žive na ulici ili u prirodi. Razlog je u kvalitetnijoj i adekvatnijoj ishrani pasa koji žive u kućnim uslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *